02.06.2020. Glas Istre

BEK: Objavljene tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je nakon ženskog pjesničkog bloka u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige i muški, s tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika.

To su “Trobojno bijelo“ Stipe Odaka, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2013. godine, “Postelja od orahove sjene“ Marinka Plazibata, za koju je autor dobio nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis autora do 35 godina na Pjesničkim susretima u Drenovcima, te “Plast igala“ Dinka Telećana, čija je poezija prevedena na desetak jezika.

Kako se ističe u najavi, zbirka pjesama “Trobojno bijelo“ već nas od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti.

“Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije”, dodaje se.

Iz zbirke “Postelja od orahove sjene“ izdvaja se autorova “sklonost fragmentu, ujedinjena sa sviješću o pripadnosti vlastitoga pisanja nepreglednom svijetu tekstova i umjetničkih praksi”, kao tipičan je element urbane (postmoderne) percepcije.

“Plazibatova omiljena figura je hiperbola, a njegova bi se kreativna strategija dala sažeti u sljedeći postulat: sve uvećati do granica neprepoznavanja, a onda se suočiti s uvećanim kao s ishodištem novoga iskustva, napominje se.

Knjiga pjesama “Plast igala“ opisuje se kao djelo koje čitateljima nudi mjesto razlike u odnosu na ostatak mlađe hrvatske pjesničke scene, i to ponajprije upornim inzistiranjem na opreci tradicionalno – suvremeno.

“Telećan ogoljuje, reducira, pa i opkoračuje, riječi, rečenice kako bi iz njihove (ne)vidljivosti izvukao esenciju. U stihovima traži sklad i iskonsku muzikalnost, ali njegov lirski putnik stalno mijenja perspektive, mjesta, preobražava se, skače kroz vrijeme”, dodaje se.

Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

 

https://www.glasistre.hr/kultura/bek-objavljene-tri-zbirke-suvremenih-hrvatskih-pjesnika-646465