26.10.2020. Glas Istre

BEK: Prozni blok nagrađivanih autora, Cvetnića, Gregura, Pavičića

Projekt Besplatne elektroničke knjige objavio je u svom ‘muškom proznom bloku’ tri knjige nagrađivanih hrvatskih pisaca, Ratka Cvetnića, Marka Gregura i Jurice Pavičića, s temama od Domovinskog rata do tranzicijskog kriminala i konzumerizma.

To su “Kratki izlet” Ratka Cvetnića, koji je nagrađen Gjalskim te se i danas smatra jednom od najboljih proza o Domovinskom ratu, zbirku priča “Divan dan za Drinkopoly” Marka Gregura, nagrađen Prozakom, te roman “Minuta 88“ Jurice Pavičića, višestruko nagrađivanog prozaika, scenarista i novinara.

Cvetnić se upravo “Kratkim izletom” 1997. afirmirao na domaćoj književnoj sceni, a riječ je o njegovim zapisima o sudjelovanju u Domovinskom ratu na južnom bojištu, od kolovoza 1992. do rujna 1993.

“Roman sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije. Osim što je zabavna i uvjerljiva, knjiga je uspjela izbjeći klopku u koju je upala većina sličnih djela u Hrvatskoj – nije nimalo patetična i do danas se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj”, ističe se u najavi.

Gregur u svojim pričama okupljenim u zbirci “Divan dan za Drinkopoly” pozornost posvećuje ljudima koji nisu ni na društvenom vrhu ni na dnu (iako su bliže drugom) pokazujući kako i njihove sudbine itekako mogu biti zanimljive i važne. “Priče su to lišene velikih gesta, pametovanja i senzacionalizma kojih su prepuni masovni mediji što uvelike oblikuju ono što bismo trebali zvati suvremenim ukusom”, dodaje se.

U romanu “Minuta 88” Pavičić govori o urušavanju temeljnih moralnih vrijednosti u našem društvu, socijalnoj nepravdi koju donosi divlji kapitalizam nagrizajući i stabilnost obitelji i samopoštovanje pojedinca. “Pomalo paradoksalno za pisca krimića i trilera, Pavičić se iskazuje piscem kojemu je svojstvena jaka moralistička gestualnost”, zapisao je Velimir Visković u svom osvrtu na roman.

Projekt besplatnih elektroničkih knjiga Društva za promicanje književnosti na novim medijima s novim naslovima od 265 objavljenih čitateljima ima dostupno njih 231, od čega više od stotinu proznih naslova.

 

https://www.glasistre.hr/kultura/bek-prozni-blok-nagradivanih-autora-cvetnica-gregura-pavicica-675485

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.