18.08.2021. Novi list

BEK: Šest novih besplatnih naslova “riječke” biblioteke

Od povijesnog do “generacijskog” romana, od intimnih proznih do poetsko-eksperimentalnih zapisa

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige četvrto kolo biblioteke »elektroRI«.

U okviru biblioteke objavljuju se pjesnički i prozni naslovi suvremenih riječkih autorica i autora, kako onih afirmiranih i nagrađivanih na regionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, tako i onih mlađih i neafirmiranih. S novim naslovima na mrežnim stranicama projekta BEK čitateljima je ukupno dostupno 262, a njih više od 220 probrani su naslovi suvremene hrvatske književne produkcije.

U četvrtom kolu objavljeno je pet proznih i jedan pjesnički naslov: romani »Kako svezati cipele« Nikole Petkovića, »Ilirik« Mladena Blaževića, »Đavolja simfonija« Davora Mandića, »Sad se napokon mogu popeti stepenicama« skarlet_p i »Snoputnik« Zorana Žmirića te nagrađena zbirka poetskih zapisa »nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe« Sebastiana Antonia Kukavice.

Novi naslovi dostupni su u četirima najraširenijim formatima za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada »Kultura nova«, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Grad Zagreb.

U prvom polugodištu 2021. godine čitano je gotovo 100 tisuća e-knjiga. U okviru internetskog projekta BEK tijekom prvog polugodišta 2021. godine objavljeno je 20 novih pjesničkih naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljena 293 dostupno 262 naslova. U istom razdoblju, prema podacima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su 123.640 korisnika koji su online čitali 65.059 e-knjiga te na svoje uređaje preuzeli još njih 34.576, što znači da su korisnici projekta tijekom prvog polugodišta 2021. ukupno čitali 99.635 e-knjiga.