16.02.2016. Moderna vremena

Besplatne elektroničke knjige bilježe porast posjećenosti i čitanosti

Projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] Društva za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] od pokretanja redizajniranih mrežnih stranica u travnju prošle godine bilježi stalni porast posjećenosti i čitanosti.

Nakon kolovoškog rekorda čitanosti na mjesečnoj razini, kada je 12.948 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo 18.918 besplatnih elektroničkih knjiga, u studenom je 13.825 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo ukupno 24.346 e-knjiga, što znači da je unatoč skromnom porastu posjećenosti od 7%, čitanost u tri mjeseca porasla upečatljivih 29%.

U prosincu je 17.881 posjetitelj čitao i/ili preuzeo 29.416 besplatnih elektroničkih knjiga, što znači da je porast posjećenosti iznosio daljnjih 29, a čitanosti 20%. I u siječnju, treći mjesec za redom, oboren je rekord čitanosti: 19.975 posjetitelja čitalo je i/ili preuzelo 31.559 e-knjiga, čime je posjećenost porasla dodatnih 12, a čitanost 7%.

Kada se siječanjski rekord usporedi s kolovoškim, rezultati su još dojmljiviji: porast posjećenosti i čitanosti u manje od pola godine iznosi 54, odnosno 69%. Budući da je u navedenom razdoblju objavljeno šest novih naslova, odnosno broj naslova povećan je za skromnih 4%, nameće se zaključak da su porast posjećenosti i čitanosti izravne posljedice redizajna mrežnih stranica projekta.

Dodatna potvrda da je redizajn glavni razlog uzleta popularnosti besplatnih elektroničkih knjiga jest i činjenica da sve veći broj posjetitelja (porast od 8% u nešto više od pola godine) dolazi s mobilnih platformi (Android, iOS), budući da su nove stranice u web responsive designu, čime su u potpunosti prilagođene za sve uređaje kojima posjetitelji pristupaju web sadržajima, bez obzira na veličinu dijagonale zaslona. Osim samog porasta broja posjetitelja s mobilnih platformi, oni sada u prosjeku otvaraju dvostruko više stranica, ostaju na stranicama dvostruko dulje, imaju manju stopu napuštanja i veći broj ponovnih posjeta.

Zanimljivo je spomenuti da i dalje najveći broj posjetitelja dolazi iz Republike Hrvatske (49%), ali i da posjetitelji iz regije lagano povećavaju svoj udio: 19% ih dolazi iz BiH, 15% iz Srbije, 2,5% iz Crne Gore, dok Slovenci i Makedonci čine nešto manje od 3% posjetitelja. Najveći broj posjetitelja dolazi iz velikih gradova: Zagreb daleko prednjači s čak trećinom (34%), dok sve veći broj njih dolazi iz Beograda (7%) i Sarajeva (6%). Tek iza njih su ostali veliki hrvatski gradovi: iz Splita, Osijeka i Rijeke ukupno dolazi 8% posjetitelja.

U ta tri uzastopna rekordna mjeseca, najčitaniji naslov bio je novoobjavljeni roman „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića s 4.250 čitatelja, a iza njega slijede dva publicistička naslova, „Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!“ Dražena Šimleše (3.458) i „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog (2.435). Na četvrtom i petom mjestu su dva filmološka naslova, „Filmske vrste i rodovi“ Nikice Gilića (1.851) i „Razumijevanje filma“ Hrvoja Turkovića (1.666). Najčitaniji pjesnički naslovi zauzimaju sedmo i deveto mjesto, „Tri jeseni“ Ane Ahmatove (1.384) i „Tour de force“ Krešimira Pintarića (959), dok još dva prozna naslova ulaze u prvih deset: na šestom mjestu je „Kičma“ Dorte Jagić (1.453) i na desetom „Nasmijati psa“ Olje Savičević Ivančević (948). Listu deset najčitanijih naslova upotpunjuju „Barikade“ Borisa Budena s 1.271 čitateljem.

http://www.mvinfo.hr/clanak/besplatne-elektronicke-knjige-biljeze-porast-posjecenosti-i-citanosti

BEK 3 rekordna mjeseca za redom___mvinfo 01