11.12.2016. Voxfeminae

Besplatne elektroničke knjige i Croatia Reads nude besplatan pristup literaturi

Mjesec prosinac započeo je interesantnim vijestima za sve ljubitelje i ljubiteljice knjiga u online formatu. Čak dva projekta osigurala su potpuno besplatan pristup literaturi koja obuhvaća belatristiku, kuharice, turističke vodiče, slikovnice, poeziju, prozu te poslovne i stručne knjige.

Internetski projekt Besplatne elektroničke knjige korisnicima/ama omogućuje preuzimanje više od 160 naslova elektroničkih knjiga u tri najpopularnija ‘offline’ formata. Distribucisjki sustav nudi namijenjen je optimalnom, online i offline čitateljskom iskustvu, a nudi se i format prilagođen ispisu na kućnim pisačima.

Voditelj projekta Krešimir Pintarić za Hinu je izjavio kako je riječ o ePub, PDF i MOBI formatima koji su najbolji za ekrane, e-čitače i mobitele. Radi se o sustavu koji se punio tijekom prošle godine, a u prvih deset mjeseci ove godine omogućio je više od 35 tisuća preuzetih elektroničkih knjiga, od kojih više od 40 posto dolazi s mobilnih platformi.

„Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti mnogobrojni građani RH imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti, a izbor je još suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaštićenih autorskim pravima, što sve skupa projekt BEK za tu brojnu skupinu građana čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga“, istaknuo je Pintarić.

Prošle godine je u sklopu projekta Besplatne elekroničke knjige objavljeno 188 naslova, od čega 144 čine naslovi suvremenih hrvatskih afirmiranih i mladih autora i autorica. Među njima je i deset djela šest dobitnika Goranova vijenca te dvadeset naslova devet dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

Aplikacija Croatia Reads također je lansirana početkom mjeseca, a korisnicima/ama Android i IOS pametnih telefona i tableta omogućuje više od 100 tisuća besplatnih književnih djela koje mogu čitati bilo gdje unutar Hrvatske. Za pristup ovoj virtualnoj knjižnici, sve što trebate napraviti je skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads na pametne telefone i tablete, registrirati se i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske. Aplikacija je tijekom prosinca potpuno besplatna.

Voditeljica projekta, Mirela Rončević, prethodno je parkove, bolnice i kafiće pretvorila u zone besplatnog čitanja, a sada joj je uspjelo cijelu državu pretvoriti u knjižnicu bez prostornih, vremenskih i financijskih ograničenja. Usluga je dostupna svima na teritoriju Hrvatske, uključujući i turiste, a knjige su, osim na hrvatskom, dostuupne i na više svjetskih jezika. Kolekcija će se neprestano nadopunjavati, a nove će se knjige dodavati svakog petka.

Uz mnoge prednosti koje donosi sa sobom, ova inicijativa važna je i za obrazovanje jer mnogim učenicima i studentima pruža pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti pribaviti.

Rončević je jedan od ciljeva projekta bio dovesti knjige u manja i ruralna mjesta koaj nemaju pristup literaturi, jer smatra da je knjiga pravo svakog čovjeka, a ne privilegija.

“Još uvijek pristup knjizi ovisi o tome gdje se nalazite i kojoj instituciji pripadate. Ali kada se knjige svijeta otvore u digitalnom formatu, stvaraju se nove mogućnosti koje svako društvo treba maksimalno iskoristiti.” kazala je Rončević.

Kako projekt financijski ovisi o donatorima i sponzorima, za sada su osigurani resursi za jedan mjesec besplatnog čitanja, a nakon blagdana je potrebna podrška državnih institucija kako bi projekt mogao nastaviti besplatno funkcionirati. Novilist/netokracija

http://www.voxfeminae.net/vijestice-list/hrvatska/item/11081-besplatne-elektornicke-knjige-i-croatia-reads-u-prosincu-nude-besplatan-pristup-literaturi

 

vise-od-160-naslova-dostupno-za-preuzimanje-u-epub-pdf-i-mobi-formatu___vox-feminae-01