13.05.2016. Voxfeminae

Besplatne elektroničke knjige nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige Društvo za promicanje književnosti objavilo je na web-stranicama tri besplatne zbirke pjesama višestruko nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja. Riječ je o zbirci Svijet bez predmeta Gordane Benić, Tamagochi mi je umro na rukama Dorte Jagić i Zeleni prah Andriane Škunce.

Dorta Jagić dobitnica je Gorana za mlade pjesnike, dok su Gordana Benić i Andriana Škunca dobitnice Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti.

Kako čitatelji/ce u novije vrijeme sve više prelaze na formate e-knjiga, Društvo za promicanje književnosti prilagodilo je ove naslove u četiri najraširenija formata (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućivši tako čitanje i preuzimanje zbirki na razne dijagonale zaslona kojima se služe e-čitatelji/ce, a omogućen im je i ispis na kućnim pisačima.

Gordana Benić zastupljena je u brojnim domaćim i stranim antologijama suvremenog hrvatskog pjesništva. Objavila je 14 poetskih zbirki i jednu knjigu publicistike.

U hrvatskoj poeziji novijeg vremena zbirka pjesama u prozi ‘Svijet bez predmeta’ Gordane Benić jedna je od najzanimljivijih i najpoticajnijih pjesničkih knjiga. Premda je nastavila obogaćivati svoj apsolutno originalni i snoviti svijet, dijelom povezan uz sjenovitost te naličje Splita i Dioklecijanove palače, sadašnje pjesme u prozi Gordane Benić pokrenute su montažom očuđujućih, gotovo kafkijanski alijeniranih slika. (Tonko Maroević)

Dorta Jagić osim poezije piše i objavljuje kratke priče, putopise, eseje i dramske tekstove. Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, a pojedini pjesnički ciklusi i priče prevedeni su na 20 stranih jezika.

Poezija Dorte Jagić na čudnoj je razmeđi. U isto vrijeme ima nešto što je veže za poeziju osamdesetih, jezični i konstruktivistički eksperiment, s pomalo umrtvljujućim rezultatima, a s druge strane otvara se pseudonarativnosti, mikroepici, takozvanom autorskom svijetu. Poezija je to puna shizofrenih elemenata, ali i poezija koja se pokušava skupiti, okupiti, konsolidirati, napipati temu u mraku, pronaći razlog svog postojanja i objasniti svoju bit. (Rade Jarak)

Andriana Škunca objavila je deset knjiga pjesama. Zastupljena je u brojnim domaćim i stranim antologijama, a njezina poezija prevedena je na gotovo sve europske jezike. Osim poezije piše književne kritike i poetske zapise o likovnim umjetnicima, a tijekom posljednja dva desetljeća posebno je zapažena kao umjetnička fotografkinja.

S knjigom ‘Zeleni prah’, pa i ranijim zbirkama, Andriana Škunca zajamčuje pjesmi u prozi njezino dostojanstveno mjesto u obitelji hrvatskog pjesništva. Ali kao da iz tog strasnog i mudrog tkanja već nastaje nova knjiga stihova kako bi se potvrdilo čarobno dvojstvo te pjesnikinje. (Slavko Mihalić)

Projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije elektroničkih knjiga koji je od 2001. godine objavio 182 naslova u tri biblioteke. U okviru biblioteke ‘Online’ objavljuju se naslovi uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora, u okviru biblioteke ‘Mali rakun’ objavljuju se naslovi mladih i neafirmiranih autorica i autora, dok se u okviru biblioteke ‘elektroDAF’ objavljuju klasici anarhističke misli (s književnim i teorijskim predznakom).

U odnosu na prvi kvartal 2015. godine, BEK je zabilježio porast preuzimanja besplatnih elektroničkih knjiga od 40%, dok porast posjećenosti stranice iznosi 62% te porast čitanosti od 204%, što svakako potvrđuje da su ovakvi projekti i više nego poželjni u čitateljskoj zajednici kao i u onima koje će to tek postati. HINA…

http://www.voxfeminae.net/vijestice-list/hrvatska/item/9962-besplatne-elektronicke-knjige-nagradivanih-hrvatskih-pjesnikinja

 BEK ženski pjesnički blok 2016___voxfeminae 01

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.