21.10.2019. 24 sata

Besplatne elektroničke knjige: Objavljen ‘muški prozni blok’

Romani i priče šest nagrađivanih hrvatskih autora objavljeno je u okviru online projekta Besplatne elektroničke knjige, kao dio ‘muškog proznog bloka’ koji pokriva široki raspon tema…

To su romani “Sanjao sam slonove“ Ivice Đikića, za koji je dobio tportalovu nagradu za najbolji roman 2012. godine, “Wonderland“ Marinka Koščeca, za koji je dobio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2003. godine, “U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo“ Krešimira Pintarića i “Lunapark“ Tomislava Zajeca, te zbirke priča “Groblje manjih careva“ Zorana Malkoča i “Rajske ptice“ Nevena Ušumovića.

Drugi roman Ivice Ðikića govori o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, kažu iz Društva za promicanje književnosti na novim medijima, koje je objavilo te knjige na webu elektronickeknjige.com.

Kako se dodaje, autor u tom djelu, konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva, ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički.

Marinko Koščec je u svom drugom romanu “Wonderland“, naizgled odustajući od svojega hermetičnog, neomanirističkog koncepta ‘teške literature’ i priklanjajući se topici i narativnim strategijama tzv. stvarnosne proze, izveo svojevrsnu književnu subverziju, uveo je, umjetnički uspješno, filozofske simbole u fakovski tip pripovijedanja koji od visokoparnog filozofiranja zazire.

Za Malkočevu zbirku kažu da, premda su toposi geografski prepoznatljivi, a likovi puni lokalnoga kolorita, ipak je posrijedi posve iskošen pogled na zbilju u kojoj krajolici i ljudi postoje kao posve neobični duhovni, mentalni, unutarnji svjetovi, u kojima je sve moguće jer Malkoč ima književne moći da i čitatelja uvede u svoje izmaštane predjele i približi ga svojim fantastičnim (anti)junacima.

Pintarićev roman “U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo“, u formi jedne sezone televizijskog sitcoma, kroz dvadesetak kratkih epizoda ujednačenog trajanja i dinamike, prati mlađi par, otprilike na pragu srednjih godina, kako se s mnogo (auto)ironije, šarma i svakodnevnih sitnih prepirki probijaju kroz pretrpane radne dane i prekratke vikende.

“Bilo da piše o slobodnom vremenu, debljanju, prekovremenom radu, zajedničkom šopingu, kućnim popravcima ili druženju s prijateljima, pripovjedač uspijeva balansirati na tankoj crti između intimnog i općeprepoznatljivog (što vjerojatno i nije proturječno) stvarajući tako ambijent s kojim se lako sroditi, i u krajnjoj liniji, roman koji se do samoga kraja čita s lakoćom i nesmanjenim zanimanjem”, napominje se.

Zbirka priča Nevena Ušumovića “Rajske ptice“ opisuje se kao briljantan niz ljubavno/erotskih avantura čiji su protagonisti redovno na neki način izmješteni, baš kao što su i njihovi odnosi nesvakidašnji.

“Pogranično područje Istre prirodni je prostor susreta emigrantskih sudbina ispunjenih nostalgijom i žudnjom, od kojih će tek rijetki pronaći životni smiraj”, dodaje se.

Roman „Lunapark“ Tomislava Zajeca fragmentarna je i dinamična ispovijest šesnaestogodišnjeg mladića s ruba egzistencije, koji neuvijeno progovara o maloljetničkoj prostituciji i kriminalu te susretima dvaju oprečnih svjetova, “visokog” i „niskog”, na ulicama velegrada, a odlikuje se briljantnim dijalozima i profilacijom likova, te se ističe kao jedan od vrhunaca dosadašnjeg Zajčevog stvaralaštva”, ocijenjeno je.

 

https://www.24sata.hr/news/besplatne-elektronicke-knjige-objavljen-muski-prozni-blok-654895