08.12.2016. eZadar

Besplatne elektroničke knjige omogućile preuzimanje više od 160 naslova

S krajem godine internetski projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) dovršio je sustav za preuzimanje besplatnih elektroničkih knjiga u tri najpopularnija ‘offline’ formata.

Time je korisnicima, osim online čitanja, omogućeno preuzimanje više od 160 naslova na vlastite uređaje, njihovo čitanje, ispis na kućnim pisačima i slobodno dijeljene s drugima.

“Riječ je o formatima ePub, PDF i MOBI koji su najbojli za ekrane, e-čitače i mobitele”, rekao je voditelj projekta Krešimir Pintarić za Hinu. Objasnio je kako se sustav punio od prošle godine, a da funkcionira u najboljem interesu korisnika najbolje svjedoči što je u prvih ovogodišnjih deset mjeseci probnog rada već preuzeto više od 35 tisuća elektroničkih knjiga, a njih više od 40 posto dolazi s mobilnih platformi.

Za razliku od komercijalnih izdanja naslovi Besplatnih elektroničkih knjiga nisu zaštićeni DRM-om (Digital Rights Management) čime, napominje Pintarić, korisnici projekta postaju aktivni sudionici u promidžbi i popularizaciji suvremene hrvatske knjige i književnosti.

Istraživanje tržišta knjiga u Hrvatskoj, provedeno u travnju, agencije za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska, pokazalo je kako osam posto građana starijih od 14 godina, njih oko 230 tisuća, čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek jedan posto.

“Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti mnogobrojni građani RH imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti, a izbor je još suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaštićenih autorskim pravima, što sve skupa projekt BEK za tu brojnu skupinu građana čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, nakon prošlogodišnjeg redizajna stranica projekta, prilagođenih i mobilnim platformama, ovogodišnjim dovršenjem sustava za preuzimanje objavljenih naslova stvoren je distribucijski sustav za optimalno, online ili offline, čitateljsko iskustvo, nezavisno od veličine i razlučivosti zaslona uređaja na kojem se knjige čitaju, a nudi se i format prilagođen ispisu na kućnim pisačima.

U sklopu projekta Besplatne elektroničke knjige u proteklih petnaest godina objavljeno je 188 naslova, od čega 144 pjesničkih, proznih i dramskih naslova suvremenih hrvatskih afirmiranih i mladih autora. Među njima je i deset djela šest dobitnika Goranova vijenca te dvadeset naslova devet dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

HINA

http://www.ezadar.rtl.hr/kultura/2024983/besplatne-elektronicke-knjige-omogucile-preuzimanje-vise-od-160-naslova/

 

vise-od-160-naslova-dostupno-za-preuzimanje-u-epub-pdf-i-mobi-formatu___ezadar-01