15.08.2023. Najbolje knjige

Besplatne elektroničke knjige pokrenule biblioteku za adolescente “Nije lektira”

U prvom su kolu biblioteke “Nije lektira” objavljeni romani “Šempi ti smopi da limvo te” Ane Đokić Pongrašić i “Krive su Seka i Seka” Zorana Pongrašića, posljednji dio trilogije koja je započeta romanom “Mama je kriva za sve” te nastavljena romanom “Ovaj put je kriv tata”

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (https://elektronickeknjige.com) prvo kolo biblioteke “Nije lektira”. U okviru biblioteke objavljuju se probrani naslovi domaćih autorica i autora za djecu i mlade, s naglaskom na osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast, koji u širokom tematskom i žanrovskom rasponu ujedinjuju kvalitetnu razonodu i emocionalni i intelektualni razvoj.

U prvom su kolu objavljeni romani “Šempi ti smopi da limvo te” Ane Đokić Pongrašić i “Krive su Seka i Seka” Zorana Pongrašića, posljednji dio trilogije koja je započeta romanom “Mama je kriva za sve” te nastavljena romanom “Ovaj put je kriv tata”. I dok je roman Ane Đokić Pongrašić objavljen početkom 21. stoljeća, što znači da je do kraja proživio svoj “komercijalni život” i time postao “klasični” kandidat za produljenje svog “čitateljskog života” u okviru projekta BEK, roman “Krive su Seka i Seka” Zorana Pongrašića novi je i nagrađivani naslov te može začuditi njegovo besplatno e-izdanje. Sam autor je tu situaciju prokomentirao u svom prepoznatljivom stilu: “Evo što je bestseler mikro-nakladnika: roman nagrađen najvećom hrvatskom književnom nagradom Grigor Vitez za dječju književnost za 2021. godinu (iako roman nije za djecu nego je za tinejdžere pa naviše) u godinu dana je prodan (ne računajući famozni otkup Ministarstva kulture i medija) u 353 primjerka.”

Zoran Pongrašić u romanu “Krive su Seka i Seka” vješto koristi kombinaciju napetog zapleta i suludo zabavnih dijaloga kako bi se pred čitateljevim očima rasplela drama postajanja i bivanja ljudskim bićem: život je izazovan a ispravne odluke često teške čak i kad imaš potporu, ali bez nje će se i najbolji među nama mučiti i na kraju pokleknuti, jer čovjek je prije svega društveno biće, tu leži i njegova snaga i njegova slabost.

Roman “Šempi ti smopi da livom te” urnebesno je zabavna, a povremeno i napeta i neizvjesna priča o zaljubljivanju dvoje tinejdžera. Ana Đokić Pongrašić svoje protagoniste ne prikazuje ni kao junake, a ni kao antijunake, već ih smješta negdje između, kao što to ljudi najčešće i jesu. No zato ne štedi ni topline ni duhovitosti u ocrtavanju njihovih vrlina i mana, držeći čvrsto čitateljevu pozornost od početka do kraja.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. (N. K.)

 

https://www.najboljeknjige.com/vijesti/besplatne-elektronicke-knjige-pokrenule-biblioteku-za-adolescente-nije-lektira

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.