06.12.2016. Poskok

Besplatne knjige odsad možete preuzeti na svoja računala ili mobitele

Dovršenjem sustava za preuzimanje objavljenih naslova u ePub, PDF i MOBI formatu stvoren je distribucijski sustav za optimalno, online ili offline, čitateljsko iskustvo, nezavisno od veličine i razlučivosti zaslona uređaja na kojem se knjige čitaju, a nudi se i format prilagođen ispisu na kućnim pisačima, javili su osnivači stranice Besplatne elektroničke knjige koja u ponudi ima 160 naslova većinom domaćih autora.

Internetski projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) nekomercijalni je sustav distribucije književnih djela koji kontinuirano djeluje od 2001. godine. Otad je objavljeno 188, od čega čak 144 pjesničkih, proznih i dramskih naslova suvremenih hrvatskih autorica i autora, kako onih uglednih, višestruko nagrađivanih, prevođenih i antologiziranih (kao što su Stanko Andrić, Tomica Bajsić, Gordana Benić, Ivana Bodrožić, Daša Drndić, Drago Glamuzina, Stjepan Gulin, Dorta Jagić, Marinko Koščec, Branko Maleš, Sonja Manojlović, Josip Mlakić, Zvonimir Mrkonjić, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Sanja Pilić, Marko Pogačar, Ivica Prtenjača, Olja Savičević Ivančević, Roman Simić, Andriana Škunca, Neven Ušumović i Milko Valent), tako i onih mlađih i još uvijek nedovoljno neafirmiranih (kao što su Marija Andrijašević, Helena Burić, Vanja Jambrović, Nikica Klobučar, Franjo Nagulov, Antonija Novaković i Branislav Oblučar). Osim samog popisa objavljenih autorica i autora, o visokoj razini kvalitete objavljenih naslova svjedoči, primjerice, i to što je dosad objavljeno deset naslova šest dobitnika Goranova vijenca te 20 naslova devet dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

Prema podacima objavljenim u ‘Istraživanju tržišta knjiga u RH’ agencije za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska (23.4.2016.), 8 posto građana RH starijih od 14 godina (oko 230.000) čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek 1 posto! Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti mnogobrojni građani RH imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti, a taj izbor još je suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaštićenih autorskim pravima, što sve skupa projekt BEK za tu brojnu skupinu građana RH čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga.

tportal.hr

http://poskok.info/wp/besplatne-knjige-odsad-mozete-preuzeti-na-svoja-racunala-ili-mobitele/

 

vise-od-160-naslova-dostupno-za-preuzimanje-u-epub-pdf-i-mobi-formatu___poskok-01