22.11.2016. Booksa

Besplatne ‘Maksime’

DruÅ”tvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige svjetski književni klasik ā€“ Maksime FranƧoisa Duc de la Rochefoucaulda, u vrhunskom (opsežno revidiranom u odnosu na prvo izdanje iz 2001. godine) prijevodu Marka Gregorića.

Djelo RazmiÅ”ljanja, ili sentencije i moralne maksime (RĆ©flexions ou sentences et maximes morales), poznatije kao Maksime (Maximes), objavljeno prvi put u Nizozemskoj 1664., a sljedeće godine i u Francuskoj, najpoznatije je i najčitanije djelo francuskoga plemića FranƧoisa VI, vojvode od La Rochefoucaulda, kneza od Marcillaca, poznatijega kao Duc de la Rochefoucauld.

Maksime su ne samo jedno od najzanimljivijih, nego i najutjecajnijih i najtrajnijih djela svjetske književnosti. One predstavljaju vrhunac francuskoga moralizma 17. stoljeća, kako po neponovljivo izbruÅ”enu i jezgrovitu stilu, tako i po pronicavosti i dubini uvida. Maksime su djelo napisano o čovjeku u svim njegovim aspektima, a osobito u onima najskrivenijima i koje on najviÅ”e teži prikriti kako od drugih tako i od sebe sama.

FranƧois Duc de la Rochefoucauld, knez od Marcillaca, rodio se u Parizu 1613. Potjecao je iz vrlo stare aristokratske obitelji. Oženio se u četrnaestoj godini, a već je od petnaeste počeo aktivno sudjelovati u dvorskom životu te političkim i vojnim zbivanjima. Bio je veliki protivnik Richelieua, a poslije njega i Mazarina. Tijekom građanskog rata Fronde (1649.-1653.) bio je teÅ”ko ranjen i gotovo je oslijepio, te se ubrzo poslije povukao iz političkog života. Tada se i posvetio pisanju te pohođenju književnih salona, u kojima je, osim prijateljstava, uglavnom nalazio i građu za svoje pisanje. Prijateljevao je osobito s najuglednijim obrazovanim ženama svoga doba, među kojima se ističu Mme de La Fayette i Mme de SĆ©vignĆ©. Umro je 1680. u Parizu.

Rochefoucauldove Maksime dostupne su u četiri najraÅ”irenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje. Knjige su objavljene uz financijsku potporu Grada Zagreba. Trenutno je od 188 objavljenih naslova čitateljima dostupno njih 164.

http://www.booksa.hr/vijesti/blitz-vijesti/besplatne-maksime

 

rochefoucauld-maksime___booksa-01