09.08.2018. Novi list

Besplatni elektronički Riječani: Objavljeno prvo kolo bibilioteke “elektroRI”

U prvom kolu objavljene su dvije pjesničke zbirke: »Mostovi« Davora Mandića i »Canto azzurro« Kristine Posilović, tri zbirke priča, »Kauboj u crvenom golfu« Željke Horvat Čeč, »Odstranjivač ljubavi« Vlade Simcicha Vave i »Abeceda nestajanja« Roberta Vrbnjaka, te roman »Vražji prolaz« Milana Zagorca

 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige prvo kolo biblioteke »elektroRI«, javljaju iz DPKM-a. U okviru biblioteke objavljuju se pjesnički i prozni naslovi suvremenih riječkih autora/ica kako onih afirmiranih i nagrađivanih na regionalnoj i nacionalnoj razini tako i onih mlađih i neafirmiranih, a pokrenuta je uz financijsku potporu Grada Rijeke.

U prvom kolu objavljene su dvije pjesničke zbirke: »Mostovi« Davora Mandića i »Canto azzurro« Kristine Posilović, tri zbirke priča, »Kauboj u crvenom golfu« Željke Horvat Čeč, »Odstranjivač ljubavi« Vlade Simcicha Vave i »Abeceda nestajanja« Roberta Vrbnjaka, te roman »Vražji prolaz« Milana Zagorca.

– Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige: HTML, ePub, PDF i MOBI, omogućujući online čitanje ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima – kažu iz DPKM-a upućujući i na još jednu specifičnost projekta.

– Prema podacima objavljenim u ovogodišnjem »Istraživanju tržišta knjiga u RH« koje je provela agencija za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska pročitane knjige najčešće su posuđene: 46 posto ispitanika izjavilo je da knjige posuđuje u knjižnici, a njih 30 posto od prijatelja. Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustav posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek ne postoji, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH (ali i ne samo oni) mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima – kažu iz DPKM-a.

 

http://www.novilist.hr/Kultura/Knjizevnost/Besplatni-elektronicki-Rijecani-Objavljeno-prvo-kolo-bibilioteke-elektroRI

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.