21.11.2016. CultureNet

Besplatno čitajte svjetski književni klasik – Rochefoucauldove Maksime

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] svjetski književni klasik – Maksime Françoisa Duc de la Rochefoucaulda, u vrhunskom (opsežno revidiranom u odnosu na prvo izdanje iz 2001. godine) prijevodu Marka Gregorića.

Trenutno je od 188 objavljenih naslova čitateljima dostupno njih 164.

Djelo Razmišljanja, ili sentencije i moralne maksime (Réflexions ou sentences et maximes morales), poznatije kao Maksime (Maximes), objavljeno prvi put u Nizozemskoj 1664., a zatim, sljedeće godine, i u Francuskoj, najpoznatije je i najčitanije djelo francuskoga plemića Françoisa VI, vojvode od La Rochefoucaulda, kneza od Marcillaca, poznatijega kao Duc de la Rochefoucauld.

Maksime su nedvojbeno ne samo jedno od najzanimljivijih nego i najutjecajnijih i najtrajnijih djela svjetske književnosti. Od Voltairea preko Nietzschea do Shawa, mnogi su izražavali neskriveno divljenje prema njima. One predstavljaju vrhunac francuskoga moralizma sedamnaestoga stoljeća, kako po neponovljivo izbrušenu i jezgrovitu stilu tako i po pronicavosti i dubini uvida. Skup sentencija i kratkih razmišljanja, Maksime su djelo napisano o čovjeku u svim njegovim aspektima, a osobito u onima najskrivenijima i koje on najviše teži prikriti kako od drugih tako i od sebe sama. Umjesto velike naobrazbe i književnog iskustva, njihov je autor imao nevjerojatan dar zapažanja i pogled koji je nesmiljeno prodirao u samu bit stvari. Umio je izvući najzatomljenije istine iz čovjekovih dubina i iznijeti ih na bistro i jasno svjetlo dana, zbog čega ga neki smatraju pretečom moderne psihologije. Drugi ga pak smatraju koječime drugim. U svakom slučaju, činjenica je da Maksime nikad nikog nisu ostavile ravnodušnim, i čak su ih i oni koji su ih napadali bili prisiljeni priznati njihovu vrijednost i njihovu moć. A sudimo li i samo prema utjecaju njegovoga djela kroz stoljeća, sve do danas, La Rochefoucauld je autor koji ne zastarijeva: njegove su rečenice uvijek svježe, uvijek poticajne, uvijek nas dotiču. A kad ranjavaju, ranjavaju duboko.

François Duc de la Rochefoucauld, knez od Marcillaca, rodio se u Parizu 1613. Potjecao je iz vrlo stare aristokratske obitelji, ugledne još od jedanaestoga stoljeća. Oženio se u četrnaestoj godini, a već je od petnaeste počeo aktivno sudjelovati u dvorskom životu te političkim i vojnim zbivanjima. 1629. borio se na francuskoj strani protiv Španjolske u Italiji i 1635. u Nizozemskoj, stječući sveopći ugled prvorazrednog borca, a 1646. dodijeljena mu je visoka vojna titula maréchal de camp. Bio je veliki protivnik Richelieua, a poslije njega i Mazarina. Tijekom građanskog rata Fronde (1649.-1653.) priklonio se knezu od Condéa protiv Luja XIV i Mazarina. U tim okršajima bio je teško ranjen i gotovo je oslijepio, te se ubrzo poslije povukao iz političkog života. Tada se i posvetio pisanju te pohođenju književnih salona, u kojima je, osim prijateljstava, uglavnom nalazio i građu za svoje pisanje. Prijateljevao je osobito s najuglednijim obrazovanim ženama svoga doba, među kojima se ističu Mme de La Fayette i Mme de Sévigné. Umro je 1680. u Parizu.

Rochefoucauldove Maksime dostupne su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

O projektu Besplatne elektroničke knjige

Internetski projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] nekomercijalni je sustav distribucije književnih radova koji kontinuirano djeluje od 2001. godine. Otad je objavljeno 144 pjesničkih, proznih i dramskih naslova suvremenih hrvatskih autora i autorica, kako onih uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih, tako i mladih i neafirmiranih (primjerice, dosad je objavljeno deset naslova šest dobitnika Goranova vijenca te 20 naslova devet dobitnika Gorana za mlade pjesnike).

Cilj projekta je sustavna promidžba i popularizacija suvremene hrvatske knjige i književnosti te čitanja u digitalnom okruženju, kako među građanima RH i hrvatskim iseljeništvom, tako i u među čitateljima u regiji. U dosadašnjih 15 godina kontinuiranog rada, mrežne stranice projekta zabilježile su više od milijun i 700 tisuća posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne su e-knjige čitane i/ili preuzete 1.196.104 puta (podatci zaključno s 1. srpnjem 2016.), što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo i/ili preuzelo 6.572 posjetitelja, neusporedivo više u odnosu na slična izdanja hrvatskih komercijalnih nakladnika, bilo u tiskanom ili elektroničkom obliku.

Osim online čitanja sustav omogućava i preuzimanje e-knjiga u tri najraširenija offline formata (ePub, PDF i MOBI). U prvom polugodištu 2016. preuzeto je 6.251 knjiga u ePub formatu, 14.997 u PDF-u te 4.550 u MOBI-ju, što znači da su korisnici projekta preuzeli ukupno 25.798 besplatnih e-knjiga. Do kraja tekuće godine svi će naslovi biti dostupni u svim formatima.

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=73720

 

rochefoucauld-maksime___culturenet-01