21.07.2021. HRT

Besplatno preuzmite književni klasik “Put do Indije”

“Put do Indije” Edwarda Morgana Forstera, književni klasik u novom prijevodu Kristine Vlašić objavljen je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige, kao 200. naslov najstarije i najpopularnije biblioteke Online.

Riječ o djelu jednog od najpoznatijih engleskih romanopisaca (1879-1970), koji je bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost čak šesnaest puta, a romani su mu doživjeli zapažene filmske adaptacije.

Sam Forster govorio je kako je postao pisac uglavnom zahvaljujući naslijeđenoj zakladi od osam tisuća funti (današnji ekvivalent bio bi nešto manje od milijun funti) koja mu je omogućila lagodan, iako ne i rastrošan život te brojna putovanja, napominje se u priopćenju Društva za promicanje književnosti na novim medijima.

Njegov prvi roman, “Where Angels Fear to Tread” (1905) inspiriran putovanjem u Italiju, prati mladu Engleskinju i udovicu koja se zaljubi u Talijana, s čime se ne slaže njezina bogata obitelj.

Dvije godine poslije objavljuje roman “The Longest Journey” (1907) čija je radnja smještena u Englesku, a to je bildungsroman koji prati odrastanje neuglednog mladića kroz pokušaje da postane pisac, a koji na kraju prihvaća namještenje upravitelja škole i sklapa brak s nimalo privlačnom djevojkom.

Njegov treći roman, “Soba s pogledom” (1908) ponovno je inspiriran putovanjem u Italiju i smatra se njegovim “najveselijim i najoptimističnijim” romanom. U središtu priče je mlada Lucy Honeychurch koja mora odlučiti sviđa li joj se više slobodoumni i opušteni George Emerson ili uštogljeni i otmjeni Cecil Vyse.

Četvrti Forsterov roman, “Howards End” (1910) opisuje se kao ambiciozan i složen roman o političko-klasnom stanju u Engleskoj koji se bavi unutarnjim sukobima edvardijanskog srednjeg sloja kojeg predstavljaju boemski intelektualci, represivni plutokrati i oportuni pripadnici niže srednje klase koji se pokušavaju uspeti na društvenoj ljestvici.

Najveći uspjeh postigao je petim romanom, “Put do Indije”, koji besplatno možete pročitati ovdje, (1924), koji govori o odnosu Istoka i Zapada u vrijeme kad je moć engleskog kolonijalizma već prilično oslabljena.

Kritika ga je već tada proglasila remek-djelom, no kritičari i čitatelji ostali su šokirani koliko je roman, po tada uvriježenom mišljenju, uvredljiv. Jedni su tvrdili da su Anglo-Indijci okarakterizirani kao brutalni osvajači bez ikakvih ljudskih kvaliteta, a drugi da su Indijci prikazani poput nerazumnih, neinteligentnih ljudi čije su osobnosti posve definirane različitim religijskim uvjerenjima, te im je potrebna tuđinska vlast i stega.

– Forster je pobijao da je namjeravao bilo koga uvrijediti ili poniziti, te je naglašavao da mu je jedini cilj bio prikazati ljude sa svim kvalitetama i nedostacima, ljude čiji su karakteri definirani podrijetlom, religijom, prostorom i vremenom u kojem žive, određene sudbinama na koje ne uspijevaju utjecati ma koliko se trudili, podsjećaju iz Društva.

Roman počinje bezbrižnim, gotovo romantičnim tonom gospođica Adela Quested doputuje u pratnji buduće svekrve, gospođe Moore iz Engleske u Indiju, u grad Chandrapore, gdje treba konačno odlučiti hoće li se udati za Ronnyja, lokalnog suca i tako postati Anglo-Indijkom.

Odluči da ne želi biti tašta poput svojih sunarodnjaka koji izbjegavaju kontakte s lokalnim stanovništvom, pa sklapa poznanstvo s Azizom, liječnikom i muslimanom koji organizira izlet do lokalne znamenitosti trideset kilometara udaljenim Marabarskim spiljama.

Jednog jutra njih troje u pratnji slugu krenu na putovanje vlakom do spilja, no ono što je trebao biti kratki izlet pretvori se u najgoru noćnu moru iz koje će svi izaći trajno oštećeni i zauvijek promijenjeni.

Nakon Forsterove smrti objavljen je roman “Maurice” (1971) koji se bavi temom homoseksualne ljubavi, a s obzirom da je i on sam bio homoseksualac vjeruje se da je roman prepun autobiografskih elemenata.

Projekt BEK financijski podržavaju Grad Zagreb, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada “Kultura nova”.

 

https://magazin.hrt.hr/kultura/besplatno-preuzmite-knjizevni-klasik-put-do-indije-2410575

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.