10.08.2023. Novi list

Besplatno prva dva naslova “adolescentske” biblioteke

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige prvo kolo biblioteke »Nije lektira«, javljaju iz Društva.

U okviru biblioteke bit će objavljeni, kako kažu u DPKM-u, probrani naslovi domaćih autorica i autora za djecu i mlade, s naglaskom na osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast, koji u širokom tematskom i žanrovskom rasponu ujedinjuju kvalitetnu razonodu i emocionalni i intelektualni razvoj.

U prvom su kolu tako objavljeni romani »Šempi ti smopi da limvo te« Ane Đokić Pongrašić i »Krive su Seka i Seka« Zorana Pongrašića, posljednji dio trilogije koja je započeta romanom »Mama je kriva za sve« te nastavljena romanom »Ovaj put je kriv tata«.

– I dok je roman Ane Đokić Pongrašić objavljen početkom 21. stoljeća, što znači da je do kraja proživio svoj »komercijalni život« i time postao »klasični« kandidat za produljenje svog »čitateljskog života« u okviru projekta BEK, roman »Krive su Seka i Seka« Zorana Pongrašića novi je i nagrađivani naslov te može začuditi njegovo besplatno e-izdanje.

Sam autor je tu situaciju prokomentirao u svom prepoznatljivom stilu: »Evo što je bestseler mikronakladnika: roman nagrađen najvećom hrvatskom književnom nagradom »Grigor Vitez« za dječju književnost za 2021. godinu (iako roman nije za djecu nego je za tinejdžere pa naviše) u godinu dana je prodan (ne računajući famozni otkup Ministarstva kulture i medija) u 353 primjerka« – kažu u DPKM-u.