12.04.2016. Booksa

Chomsky je najčitaniji

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je prije gotovo 13 godina na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige, u suradnji s projektom Što čitaš?, knjigu Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog. U tih 13 godina knjiga Noama Chomskog bila je uvjerljivo najčitaniji naslov objavljen u okviru projekta, a do početka travnja 2016. knjigu je čitalo ili preuzelo više od 90.000 posjetitelja. Istodobno je taj naslov objavljen i kao tiskana knjiga, te je u ovih 13 godina, bez obzira na dostupnost besplatne elektroničke inačice, rasprodano i prvo i drugo izdanje, a ljubiteljima papirnatih knjiga dostupna je u svom trećem izdanju.

Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. On se već četrdesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od ’80-ih do današnjih dana. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića.

“U zadnjih deset godina svaku godinu ili dvije smišljeno je nekakvo grozno čudovište od kojega se moramo braniti. Rusi su uvijek bili na raspolaganju. Ali oni kao neprijatelji gube svoju privlačnost i sve ih je teže gledati kao neprijatelje i zato moramo izmisliti nove. Svijet će pokoriti međunarodni teroristi, preprodavači droge, zaluđeni Arapi i Saddam Hussein, novi Hitler. Neprijatelji se moraju neprestano pojavljivati jedan za drugim”, ustvrdio je Chomsky.

Osim Chomskyjeve knjige, među dosad najčitanijim naslovima 2016. godine nalaze se pjesničke knjige Ane Ahmatove, proza Dorte Jagić i Krešimira Pintarića te knjige Borisa Budena, Nikice Gilića i Hrvoja Turkovića. Najčitaniji naslov je svojevrstan uvod u globalizaciju i antiglobalizacijski pokret Dražena Šimleše.

U prvom je kvartalu 2016. godine 37.823 jedinstvenih posjetitelja mrežnih stranica projekta u 49.604 posjete otvorilo ukupno 224.927 stranica i čitalo i/ili preuzelo 88.470 besplatnih elektroničkih knjiga.

Tijekom svibnja bit će objavljen ovogodišnji ‘ženski poetski blok’: Svijet bez predmeta Gordane Benić, Tamagochi mi je umro na rukama Dorte Jagić i Zeleni prah Andriane Škunce. Sve tri autorice su ‘Goranovke’: Gordana Benić i Andriana Škunca dobitnice su Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti, a Dorta Jagić Gorana za mlade pjesnike.

http://www.booksa.hr/vijesti/blitz-vijesti/chomsky-je-najcitaniji

90000 čitatelja chomskog___booksa 01