28.02.2017. HINA

Do kraja godine dvanaest novih naslova besplatno na internetu

ZAGREB, 28. veljače 2017. (Hina) –Ā Projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) DruÅ”tva za promicanje književnosti na novim medijima tijekom ove će godine proÅ”iriti svoju ponudu besplatnih elektroničkih knjiga za joÅ” dvanaest probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, od čegaĀ Å”est proznih teĀ Å”est pjesničkih djelaĀ nagrađivanih hrvatskih autora i autorica.

Kako se ističe u najavi, riječ je o nastavku nastojanja toga servisa usmjerenih na Å”irenje dostupnostiĀ elektroničkim knjigama Å”to većem broju hrvatskih građana.

“Prema podacima objavljenim u ‘Istraživanju tržiÅ”ta knjiga u RH’,Ā agencije za ispitivanje tržiÅ”ta GfK Hrvatska iz travnja 2016., osamĀ posto građana RH starijih od 14 godina – njih oko 230 tisuća – čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek jedan posto”, stoji u najavi.

Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti mnogobrojni građani RH imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti.

“Taj izbor joÅ” je suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaÅ”tićenih autorskim pravima, Å”to sve skupa projekt BEK za tu brojnu skupinu građana RH čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga”, dodaje se.

Do konca 2017. BEK će oĀ objaviti ukupnoĀ 12 naslova, i to uĀ Äetiri bloka s po tri knjige.

U okviru ženskog proznog bloka bit će objavljeni naslovi “DoppelgƤnger”Ā DaÅ”e Drndić, dobitnice nagrada Fran Galović i Kiklop 2007. godine te Prozart 2014. godine;Ā “SloboÅ”tina Barbie”Ā MaÅ”e Kolanović, koji je 2012. objavljen i na njemačkom jeziku, te “Birali ste broj koji se ne koristi”Ā Antonije Novaković, za koji je autorica nagrađena Prozakom 2008. godine.

U okviru muÅ”kog proznog bloka bit će objavljene knjigeĀ “Kao kad progutaÅ” brdo balona”Ā Zorana Malkoča, dobitnika nagrada Ranko Marinković 2009. i tportalove književne nagrade za najbolji roman 2015., “Ovce od gipsa”Ā Jurice Pavičića, po čijem je predloÅ”ku autor napisao scenarij za BreÅ”anov film “Svjedoci”,Ā nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij festivala u Puli 2003., te “San žutih zmija”Ā Ede Popovića, čije su knjige dosad prevedene na desetak jezika.

Zainteresiranim će čitateljima biti, uĀ okviru ženskog pjesničkog bloka, učinjeni dostupnimaĀ naslovi “Riječi kupuju zločine koje ćeÅ” počiniti”Ā Irene Delonge, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2010. godine;Ā “Novaljski svjetlopis”Ā Andriane Å kunce, za koju je autorica 1999. dobila Nagradu DruÅ”tva hrvatskih književnika Tin Ujević za najbolju zbirku pjesama, te “Era gmazova”Ā Martine Vidaić, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2011. godine.

U okviruĀ muÅ”kog pjesničkog bloka bit će pak objavljene zbirkeĀ “Na kraju taj vrtā€œ Gorana Čolakhodžića, za kojuĀ je autor nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2015. godine, “Ostatak svijeta”Ā Ivice Đikića, dobitnika nagrade MeÅ”a Selimović 2004., tportalove književne nagrade za najbolji roman 2012. i Kočićeva pera 2015., te “Pucketanja”Ā Branislava Oblučara, za kojuĀ je autor 2010. nagrađen Kvirinom za najbolju knjigu poezije.

Tijekom 2016., u sklopu projekta BEKĀ objavljeno je devetĀ novih naslova, pa jeĀ trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 188 dostupno 164 naslova. U istom razdoblju, prema podatcima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 135.923 korisnika (odnosno 240.329 prema AWStats metodologiji) koji su u rekordna 181.884 posjeta (odnosno 313.814 prema AWStats metodologiji) otvorili rekordne 772.662 stranice te ukupno čitali i/ili preuzeli rekordnih 224.827 knjiga.

U odnosu na 2015., kada je zabilježeno 114.260 korisnika koji su u 146.646 posjeta ukupno čitali i/ili preuzeli 182.443Ā knjige, to predstavlja porast broja korisnika zaĀ 19 posto, te posjeta zaĀ 24 posto. Istovremeno, čitanost je porasla 23 posto.

Krajem 2016. dovrÅ”en je sustav za preuzimanje besplatnih elektroničkih knjiga u tri najpopularnija “offline”Ā formata (ePub, PDF i MOBI), tako da je korisnicima projekta omogućeno, osim online čitanja, i preuzimanje viÅ”e od 160 naslova na vlastite uređaje, njihovo čitanje, ispis na kućnim pisačima, ali i slobodno dijeljene s drugima, budući da, za razliku od komercijalnih izdanja, nisu zaÅ”tićeni DRM-om (Digital Rights Management), čime korisnici projekta postaju ujedno i aktivni sudionici u promidžbi i popularizaciji suvremene hrvatske knjige i književnosti.

(Hina) xgvla ydgk

https://www.hina.hr/vijest/9431700