06.06.2023. Večernji list

Dostupno više od 300 besplatnih naslova s više od 170 pjesničkih zbirki

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavljeno osam novih zbirki u muškom pjesničkom bloku.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) osam novih zbirki, od kojih je sedam nagrađivano, te je sada čitateljima dostupno više od 300 naslova, među kojima je više od 170 pjesničkih zbirki.

Kako se ističe u priopćenju, zbirka “Ipak, zora” Tomislava Augustinčića, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2020. godine, osuvremenjuje neke elemente “pojmovnog pjesništva” 60-ih godina i kroz pažljivo i pomno proveden koncept traga za “točkom s koje je o udaljenosti i/ili blizini tijela moguće uvjerljivo lirski progovoriti”.

Knjiga stihova “Trebalo bi srušiti zidove” Krešimira Bagića, nagrađena Nagradom Dobriša Cesarić za neobjavljeni pjesnički rukopis 2010., stoji u priopćenju, već naslovom sugerira izraženiju angažiranost i obračun s vremenom koje ne oskudijeva u posvemašnjoj devalvaciji svih vrijednosti.

“Sang” Alana Brleka, zbirka nagrađena Kvirinom za mlade pjesnike 2019. godine, završetak je svojevrsne lirske trilogije, u kojoj autor sažetim izrazom, jezgrovitim metaforama i komprimiranim slikama “ponovno nudi mnogo u malom, potvrđujući se kao unikatan i iznimno značajan glas suvremene hrvatske književnosti”.

Zbirka “Crveno prije sutona” Denisa Ćosića, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2019. godine i pisana u cjelini u ambijentu arboretuma u Trstenu, “prostor knjige pretvara u poprište meditacije u kojoj je ljudska prisutnost minimalna”.

U ovogodišnjem muškom pjesničkom bloku objavljeni su i pjesnički prvijenac Branimira Dropuljića “Kosine”, dobitnik nagrade Dragom Gervais za najbolju neobjavljenu knjigu 2019. te dvije zbirke nagrađene na Pjesničkim susretima u Drenovcima, “Maja & Vuneni” Tihomira Dunđerovića, nagrađena 2014., i “Precrtavanja” Jurice Vuce, nagrađena 2010. godine.

Objavljena je i zbirka “Od praznine” Anđelka Mrkonjića, u kojoj autor, kako se ističe u priopćenju, “traži sidrište duhovna zavičaja i tradicije koju potom resetira osobnom refleksijom”.

Novi naslovi na stranici elektronickeknjige.com dostupni su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), a objavljeni su zahvaljujući financijskoj podršci Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura nova.

 

https://www.vecernji.hr/kultura/dostupno-vise-od-300-besplatnih-naslova-s-vise-od-170-pjesnickih-zbirki-1684817