13.11.2017. Bug Online

Dvjestota besplatna e-knjiga

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavljen je „muški prozni blok“: Malkoč, Pavičić, Popović. Knjiga Ede Popovića objavljena je kao dvjestota besplatna e-knjiga

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri prozna naslova nagrađivanih i prevođenih hrvatskih autora: romane „Kao kad progutaš brdo balona“ Zorana Malkoča i „Ovce od gipsa“ Jurice Pavičića te zbirku novela „San žutih zmija“ Ede Popovića. Ova potonja objavljena je kao dvjestota besplatna e-knjiga, a čitateljima je, zbog isteka pojedinih izdavačkih ugovora, trenutačno dostupno njih 174.

Roman „Kao kad progutaš brdo balona“ Zorana Malkoča 2002. godine bio je finalist V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, a autor je dobitnik tportalove književne nagrade tportal@roman.hr (2015) te Večernjakove nagrade Ranko Marinković (2009), najuglednije hrvatske nagrade za kratku priču. Malkočeva zbirka priča „Groblje manjih careva“ objavljena je na španjolskom i katalonskom te popraćena nizom pozitivnih kritika i osvrta, a pojedine priče iz te zbirke objavljene u američkim, argentinskim i meksičkim književnim časopisima.

Roman „Ovce od gipsa“ Jurice Pavičića preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po istom je romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana „Svjedoci“ koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen ekumenskom nagradom. Za scenarij tog filma Pavičić je 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij festivala u Puli. Autor je niza romana, zbirki priča i eseja, a kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski.

Zbirka novela „San žutih zmija“ Ede Popovića označila je autorov veliki povratak na hrvatsku proznu scenu, budući da je objavljena 13 godina nakon njegova prvijenca. „San žutih zmija“ i 17 godina nakon objavljivanja u tiskanom izdanju najbolje svjedoči koliko je, kako u svom osvrtu tvrdi Dario Grgić, „Popović vitalističan i potentan pisac“. Osim toga, Grgić naglašava: „Čudno je čitati pripovijetku Ispod duge uz rašireno uvjerenje kako u Hrvatskoj slabo stojimo s ratnom prozom – dočim ovdje imamo blještavi lament nad propalošću ratovanja i užasima koji razaraju duhove ratnika. Popović njegovo veličanstvo rat obrađuje žestoko, kombinirajući realistične detalje (smrad, prljavštinu, nesanice) s vizijama koje opsjedaju njegove ratnike, protagoniste koji su prije ubili nego što su imali seksualna iskustva, kojima je smrt jedina vrsta seksa za koju znaju.“ Autor je objavio 12 proznih knjiga, većinom romana, koje su prevedene na desetak jezika, čime se svrstava među naše najprevođenije prozaike.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Knjige su objavljene uz financijsku potporu Grada Zagreba, a Društvo za promicanje književnosti na novim medijima korisnik je institucionalne potpore Zaklade „Kultura nova“.

https://www.bug.hr/izdavastvo/dvjestota-besplatna-e-knjiga-1396