11.04.2016. 20 minuta!

Hrvati besplatno čitaju Šimlešu, Pintarića i Chomskog

Knjige Dražena Šimleše, Krešimira Pintarića i Noama Chomskog najčitanije su u sklopu projekta Besplatne elektroničke knjige, koji je zabilježio porast posjećenosti od čak 62 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Knjiga “Mediji, propaganda i sistem” Noama Chomskog objavljena je na mrežnim stranicama projekta prije skoro trinaest godina, tijekom kojih je kontinuirano najčitaniji naslov, što se nije promijenilo niti nakon što je objavljena u tiskanom obliku, zasad u tri izdanja.

Zanimanje za Chomskog, s obzirom na aktualnost teme, ne jenjava ni danas.

Njegov zbornik služi kao svojevrsni uvod u analizu i kritiku medija te vanjsku politiku SAD-a, a donosi autorove radove od osamdesetih godina do danas.

Kao najpoznatiji suvremeni lingvist i suvremeni anarhist Chomsky razotkriva ulogu medija u razvijenim demokracijama u kontroli nad mislima ljudi i indoktrinaciji od samog vrtića, a unutar sustava nadziranja kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo.

Chomsky se već četrdesetak godina bavi proučavanjem medija, a prvi put se istaknuo na području politike kada se suprotstavio američkoj invaziji na Vijetnam. Profesor je pri Massachusetts Institute of Technology, a The New York Times ga je proglasio “vjerojatno najutjecajnijim intelektualcem našeg doba”.

U prvom kvartalu 2016. mrežne stranice Besplatnih elektroničkih knjiga zabilježile su 49.604 posjeta i 88.470 čitanja e-knjiga, a porast čitanosti im je bio čak 204 posto.

Osim Chomskog najčitanije su bile knjige Dražena Šimleše (“Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!”), Krešimira Pintarića (“Ljubav je sve”), Nikice Gilića (“Filmske vrste i rodovi”), Hrvoja Turkovića (“Razumijevanje filma”), Ane Ahmatove (“Tri jeseni”), Dorte Jagić (“Kičma”), Borisa Budena (“Barikade”), Marinele “Pušite li?” i Darka Polšeka “Rađanje nacije”.

Projekt Besplatne elektroničke knjige od 2001. djeluje kao nekomercijalni sustav distribucije elektroničkih knjiga. Dosad je objavio 179 naslova u tri biblioteke, “Online” s nagrađivanim i antologiziranim suvremenim hrvatskim autorima, “Mali rakun” koja je posvećena mladim i neafirmiranim autorima te “elektroDAF”, s klasicima anarhističke misli.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima najavilo je da će tijekom svibnja objaviti svoj “ženski poetski blok” – knjige “Svijet bez predmeta” Gordane Benić, “Tamagochi mi je umro na rukama” Dorte Jagić i “Zeleni prah” Andriane Škunce.

Sve tri autorice su “Goranovke” – Gordana Benić i Andriana Škunca dobitnice su Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti, a Dorta Jagić za mlade pjesnike.

HINA

90000 čitatelja chomskog___20 minuta 01