01.10.2021. Booksa

Još malo super e-knjiga

Dobre vijesti stižu s Besplatnih elektroničkih knjiga – objavljen je prozni blok s naslovima koje potpisuju Ivana Bodrožić, Zoran Malkoč, Marko Pogačar te Suzana Matić.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima obogatilo je BEK zbirkom priča 100% pamuk Ivane Bodrožić, za koju je autorica dobila nagradu Edo Budiša za 2014. godinu, romanom Roki Raketa Zorana Malkoča, dobitnikom tportalove književne nagrade za najbolji roman 2015. godine, zbirkom priča Bog neće pomoći Marka Pogačara, za koju je autor dobio nagradu Edo Budiša za 2012. godinu, te hvaljenim prvijencem proznih zapisa Samosanacije Suzane Matić.

O zbirci Ivane Bodrožić Vladimir Arsenić kaže: ”Radi se, dakle, o veoma intimnoj prozi, gotovo dnevničkoj, u kojoj se pripovedačica (koja je po pravilu ili protagonistkinja ili njoj pridružena pripovedna perspektiva) preispituje u pogledu svojih odnosa sa svetom i ljudima koji njen svet čine. (…) Bez obzira o kakvoj se vrsti odnosa radi – majke prema ćerki, muža prema supruzi, mlade majke prema deci, okoline prema uspešnoj ženi, trans i generacijskih odnosa među ženama, ali i odnosa prema manjinama i Drugosti uopšte – on je uvek obeležen neko vrstom nasilja jer, ma koliko se trudili da živimo u svetu u kojem su uloge žena i muškaraca izjednačene, ma koliko se zanosili idejama ljudskih i manjinskih sloboda i prava, ona ipak ne funkcionišu, ne sada i ne ovde.”

”Roman pripoveda priču o piscu i razbojniku Lucianu Luciću zvanom Fanatik i njegovom alter egu, dvojniku, imitatoru i copycatu Kristianu Mačiću Mački. Obojica veterani Domovinskog rata, obojica prepušteni sami sebi i traumama koje nose, oni pokušavaju da se normalizuju, da se nakon svega suoče sa životom i novim odnosima u svetu. Lucian, koji je u mladosti imao sklonosti ka pisanju, uporno stvara i nada se uspehu, dok je Mačka lezilebović koji se lagano uvlači prijatelju pod kožu i na kraju mu ukrade rukopise i preuzme njegov spisateljski identitet”, piše Arsenić o Malkočevom romanu.

O zbirci Marka Pogačara pisala je Lejla Kalamujić: ”Nosioci Pogačarevih priča su likovi i atmosfera. Za njega je zaplet u drugom planu. Namjerno! U jednom intervjuu autor je otkrio da zaplet smatra irelevantnom kategorijom u književnosti, te da je ono po čemu pamti određena djela atmosfera, ‘neka nijansa, crnilo koje ostavljaju pod noktima.”’

U osvrtu Jutarnjeg lista na prozni prvijenac Samosanacije istaknuto je da ”zapisi Suzane Matić posjeduju zametke naracije i fin osjećaj za zaokruženost i nešto što bismo mogli iščitati kao poentu, zbog čega ih nesumnjivo treba čitati kao prozu u kojoj je prisutan osjećaj za kondenzaciju karakterističan za pjesnike.”

S novim naslovima na mrežnim stranicama projekta BEK čitateljima je ukupno dostupno 266, a njih više od 220 probrani su naslovi suvremene hrvatske književne produkcije. Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje.

 

https://www.booksa.hr/vijesti/vijesti/jos-malo-super-e-knjiga

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.