30.05.2020. Slobodna Dalmacija

Kišno popodne najbolje je provesti uz dobru literaturu: ako niste stigli do knjižnice, za vas smo istražili stranice s najbogatijom ponudom e-knjiga

Između mirisa tvrdih korica i tableta, ljubitelji književnosti uvijek će odabrati ovo prvo, no e-knjige u zadnje su vrijeme puno praktičniji izbor.

Aplikacije i besplatne stranice za čitanje tako su prethodnih mjeseci postale posebno popularne, budući da knjižnice i knjižare nisu radile, a ovaj trend lako bi se mogao i nastaviti ako je suditi po popularnosti e-knjiga na društvenim mrežama. O nekim opcijama, kako putem online aplikacija pročitati baš sve knjige sa svog popisa želja već smo vas informirali, no evo još nekoliko prijedloga za kvalitetno ispunjeno popodne. Osobito kad je kišno kao današnje…

Manybooks

Stranica ‘Manybooks‘, ili u prijevodu ‘puno knjiga‘, točan je opis onog što možete očekivati nakon što krenete u istraživanje njenog kataloga. Riječ je o zbirci starijih i novijih naslova i autora, od kojih ste za neke odavno čuli, a neki će vam tek postati pravo književno otkriće. Izgled stranice jako je organiziran i moderan pa ćete se lako snaći u pretrazi, a vjerojatno ćete dobiti i neku novu ideju.

Stranica sadrži preko 50 000 naslova na skoro pedeset jezika. Nažalost, hrvatski nije jedan od njih, no vjerujemo da ćete i u engleskoj inačici pronaći ponešto za sebe.

Libby

Na aplikaciji Libby možete pronaći bogati izbor raznih žanrova, među kojima su najpopularniji trileri, no zbog velikog interesa, na neke naslove ćete ipak malo morati pričekati da dođete na red. Aplikacija koju je stvorila tvrtka za digitalne biblioteke Overdrive korisnicima omogućuje pristup čitavom popisu e-knjiga u njihovoj lokalnoj knjižnici, a na izbor se nude i audio knjige, stripovi i razni časopisi. Aplikacija se može koristiti i na Kindle uređajima, a omogućen je i rade u offline stanju.

Hoopla

Hoopla je još jedna aplikacija za posudbu e-knjiga, no uz klasične i audio knjige, ova aplikacija nudi vam i pregled televizijskih emisija i filmova. Dobra stvar je i da na Hoopli ne postoje liste čekanja pa nećete morati gubiti vrijeme dok netko od korisnika ne vrati vaš naslov.

Internet Archive

Internet Archive riznica je materijala, kako za područje istraživanja raznih znanstvenih tema, tako i za rekreativno čitanje. Nakon prijave, svaki korisnik ove aplikacije može besplatno posuditi deset naslova od jednom, s tim da je vrijeme povrata svake knjige unutar dva tjedna. Kako postoji lista čekanja, na neke popularnije naslove s aplikacije ipak ćete morati sačekati da se oslobode.

Katalog aplikacije Internet Archive sadrži obilje modernih romana i bestsellera s preko 20 milijuna knjiga i dostupnih tekstova. Također, riznica sadrži i izniman broj audio knjiga, fotografija i software programa, a svatko s besplatnim računom može objaviti i neki svoj materijal.

Knjige na hrvatskom jeziku

Ako vam čitanje na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku ipak nije omiljeni odabir, postoji nekoliko opcija za čitanje e-knjiga i na našem jeziku. Jedan od njih je putem zbirke književnih djela Filozofskog fakulteta Zagreb na kojoj možete pronaći bogati izbor domaćih autora.

Također, predlažemo da posjetite i besplatnu stranicu elektroničke knjige na kojoj ćete uz jednostavan preglednik moći odabrati razne naslove iz rubrika Najčitaniji naslovi, Kazalo naslova, Novi naslovi, Kazalo autora i Biblioteke.

 

https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/trend/kisno-popodne-najbolje-je-provesti-uz-dobru-literaturu-ako-niste-stigli-do-knjiznice-za-vas-smo-istrazili-stranice-s-najbogatijom-ponudom-e-knjiga-1023827

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.