03.04.2020. Global

Koronavirus doveo je do porasta čitanosti e-knjiga

Krešimir Pintarić, književnik i voditelj projekta izvijestio je kako je protekli mjesec čak 152.000 korisnika preuzelo i čitalo 33.600 besplatnih e-knjiga

Budući da je zbog mjera opreza uslijed pandemije koronavirusa većina Hrvata zatvoreno u svoje domove, slobodno vrijeme i odrasli i djeca iskorištavaju za čitanje. Projekt Besplatne elektroničke knjige u ožujku je utrostručio broj korisnika u odnosu na ožujak prošle godina, dok je čitanost besplatnih naslova udvostručena, prenosi HINA.

Krešimir Pintarić, književnik i voditelj projekta izvijestio je kako je protekli mjesec čak 152.000 korisnika preuzelo i čitalo 33.600 besplatnih e-knjiga. Besplatne elektroničke knjige projekt je koji čitateljima online donosi probrane naslove suvremene hrvatske književne produkcije, a ovog je ožujka najčitaniji naslov bio “Filmske vrste i rodovi” Nikice Gilića s gotovo 2600 čitatelja, slijede “Zapisi iz treće kulture” Darka Polšeka i “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića. Najčitaniji pjesnički naslov u ožujku bio je “Tri jeseni” Ane Ahmatove, a najčitaniji roman “U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo” Krešimira Pintarića s 1164 čitatelja.

Dobre vijesti stižu i s portala eLektire, odakle javljaju da su lektirni naslovi od sada dostupni i putem besplatne mobilne aplikacije Omoguru, a prilagođeni su ponajprije korisnicima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Ovom aplikacijom svaki čitatelj može si, po potrebi, prilagoditi knjige, a koristi se i posebno OmoType pismo kao i niz drugih značajki koje omogućuju čitanje bez napora.