21.11.2016. HINA

La Rochefoucauldove “Maksime” među Besplatnim elektroničkim knjigama

ZAGREB, 21. studenoga 2016. (Hina) – Književni klasik “Razmišljanja, ili sentencije i moralne maksime”, poznatiji kao “Maksime” francuskoga moralista Françoisa de La Rochefoucaulda, koji predstavlja jedno od nautjecajnijih i najtrajnijih djela svjetske književnosti, objavljen je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige.

Riječ je o najčitanijem djelu francuskoga plemića Françoisa VI, vojvode od La Rochefoucaulda, kneza od Marcillaca, poznatijega kao Duc de la Rochefoucauld.

“Maksime predstavljaju vrhunac francuskoga moralizma sedamnaestoga stoljeća, kako po neponovljivo izbrušenu i jezgrovitu stilu tako i po pronicavosti i dubini uvida”, ocjenjuju iz Društva za promicanje književnosti na novim medijima, koje je tu knjigu objavilo.

Ističu autorovu vještinu da, unatoč tome što nije imao veliku naobrazbu i književno iskustvo, prodire u samu bit, izvuče “najzatomljenije istine iz čovjekovih dubina i iznese ih na bistro i jasno svjetlo dana, zbog čega ga neki smatraju pretečom moderne psihologije”.

“La Rochefoucauld je autor koji ne zastarijeva, njegove su rečenice uvijek svježe, uvijek poticajne, uvijek nas dotiču. A kad ranjavaju, ranjavaju duboko”, dodaje se.

Francois de la Rochefoucauld potječe iz ugledne i stare aristokratske obitelji. Oženio se u četrnaestoj godini, a od petnaeste aktivno sudjeluje u dvorskom životu te političkim i vojnim zbivanjima. Na nizu bojišta stekao je ugled prvorazrednog borca, no nakon što je bio teško ranjen povukao se iz političkog života, posvetio pisanju i književnim salonima.

U sklopu projekta Besplatne elektroničke knjige “Maksime” su objavljene u prijevodu Marka Gregorića.

Na mrežnim stranicama projekta, koje su u proteklih 15 godina zabilježile više od milijun i 700 tisuća posjetitelja, trenutno je od 188 objavljenih knjiga dostupno njih 164.

(Hina) xagrb ydgk

https://www.hina.hr/vijest/9361296

 

rochefoucauld-maksime___hina-01

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.