27.02.2018. Glas Slavonije

Nagrađivane knjige Ane Brnardić, Dorte Jagić, Miroslava Kirina, Romana Simića…

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima tijekom 2018. bit će objavljeno 12 probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije u bibliotekama Online i Mali rakun te još šest naslova u novopokrenutoj biblioteci elektroRI.

Prema podatcima u Istraživanju tržišta knjiga u RH, pročitane knjige najčešće su posuđene: 46 posto u knjižnici, a njih 35 posto od prijatelja. Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustava posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek nema, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH (ali i ne samo oni) mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima. Da interes za tu vrstu čitanja postoji opet potvrđuje navedeno istraživanje: 12 posto građana RH starijih od 15 godina (više od 435.000) čita isključivo besplatne e-knjige. Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutačno, globalno i bez novčane naknade. Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka i Grad Zagreb.

Kao i prethodnih godina, u okviru biblioteka Online i Mali rakun bit će objavljeno šest proznih i šest pjesničkih naslova, u četiri bloka: ženski i muški pjesnički blok te ženski i muški prozni blok.

U okviru ženskog bloka bit će objavljen “Valcer zmija” Ane Brnardić, nagrađen Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike 2005., “Kauč na trgu” Dorte Jagić, za koju je autorica 2014. dobila uglednu nagradu The European Poet of Freedom Award, te “Staklene breze” Katje Knežević, nagrađene Goranom za mlade pjesnike 2014.

U okviru muškog bloka bit će objavljen “Freud na Facebooku” Davora Ivankovca, za koji je autor nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2012. te Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike 2013., “Crna pokrajina” Marka Pogačara, višestruko nagrađivanog pjesnika, esejista i prozaika, te “Tihi alati” Milka Valenta, višestruko nagrađivanog pjesnika, dramatičara i prozaika.

Ženski prozni blok donijet će: “Koliko sam puta okidala s boka” Suzane Matić, “Tuđi život” Marine Vujčić, nagrađivane spisateljice, te “Iščekivanje”, izbor iz kratkih proza Darije Žilić, nagrađivane pjesnikinje i književne kritičarke. Muški blok objavit će “Album” Miroslava Kirina, za koju je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu u 2001., “Izlaz Zagreb jug” Ede Popovića, koja je dobila niz sjajnih kritika, kako za domaće, tako i za njemačko i englesko izdanje, te “Nahrani me” Romana Simića, nagrađenu Kiklopom za najbolje domaće književno djelo 2012.

DPKM će ove godine objaviti i prvo kolo biblioteke elektroRI, u okviru koje će biti objavljivani naslovi riječkih autorica i autora. Prvo kolo obuhvaća zbirku kratkih proza “Kauboj u crvenom golfu” Željke Horvat Čeč, zbirke pjesama “Mostovi” Davora Mandića i “Canto azzurro” Kristine Posilović, zbirke priča “Odstranjivač ljubavi” Vlade Simchica Vave i “Abeceda nestajanja” Roberta Vrbnjaka te roman “Vražji prolaz” Milana Zagorca.

http://www.glas-slavonije.hr/357068/5/Nagradjivane-knjige-Ane-Brnardic-Dorte-Jagic-Miroslava-Kirina-Romana-Simica

 

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.