01.11.2018. MojZagreb Info

Nagrađivani i prevođeni naslovi hrvatskih prozaika besplatno dostupni na internetu

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri nagrađivana i prevođena naslova hrvatskih prozaika: autofikcionalni roman „Album“ Miroslava Kirina, dobitnika Nagrade Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu u 2001. godini, roman „Izlaz Zagreb jug“ Ede Popovića, popraćenog nizom sjajnih kritika, kako u domaćim medijima, tako i u inozemnim za engleski i njemački prijevod, te zbirku priča „Nahrani me“ Romana Simića, prevedenu na njemački jezik, kojom je osvojio i nagradu Kiklop za najbolje domaće književno djelo godine 2012. godine, dok mu je za jednu od priča iz te zbirke dodijeljena nagrada Večernjeg lista Ranko Marinković.

I ovi novi naslovi potvrda su dugogodišnje posvećenosti projekta BEK objavljivanju probranih djela suvremene hrvatske književne produkcije. Kririnov roman „Album“ kritika je dočekala nesuzdržanim pohvalama, upućenih posebice kombinaciji dokumentarizma i nepouzdanih (pri)sjećanja, naglašavajući romanesknu slojevitost i istančanost te pripovjedačevu sposobnost da se istodobno obraća čitateljevom intelektu i emocijama. Romanom „Izlaz Zagreb jug“ Popović je ispisao žestoku i strastvenu priču o betonskoj periferiji metropole, besprijekorno spojivši teške teme i lakonsku lakoću pripovijedanja, čime je zavrijedio svaki od brojnih panegirika, od Vjesnika i Novog lista do Berliner Zeitunga i Rolling Stonea. Simićeve priče okupljene u zbirci „Nahrani me“ obogaćuju njegov pripovjedni univerzum premještajući žarište interesa s ljubavnih i unutargeneracijskih odnosa na roditeljske i međugeneracijske, te učvršćuju reputaciju ovog višestruko nagrađivanog prozaika kao iznimnog stilista.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Miroslav Kirin rođen je 1965. u Sisku. Pjesnik, prevoditelj i prozaik. Poezija i proza prevedena mu je na desetak jezika te zastupljena u domaćim i inozemnim antologijama i pregledima suvremene poezije. Dobitnik je Gorana za mlade pjesnike za 1989. za zbirku Od nje do vječnosti, a za autofikcionalni roman Album dobio je Nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu u 2001. godini.

Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Urednik je književnog časopisa Relations, umjetnički direktor Festivala europske kratke priče. Kao prozni pisac uvršten je u više antologija i pregleda hrvatske proze 90-ih, a priče su mu prevođene na desetak jezika. Knjiga priča Mjesto na kojem ćemo provesti noć prevedena je na poljski (2003) i slovenski (2004). Knjiga U što se zaljubljujemo dobitnica je nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu u 2005., a prevedena je na njemački, španjolski, slovenski, makedonski te objavljena u Srbiji. Godine 2105. na engleskom je objavljen izbor iz njegovih priča pod naslovom A Frame For the Family Lion.

Edo Popović rođen je 1957. u Livnu, a 1968. preselio u Zagreb. Danas živi između Zagreba i Stranice Gornje u Ribničkoj dolini. Objavio je deset proznih zbirki i romana te dvije knjige putopisno-esejističke proze. Knjige su mu prevedene na desetak jezika.

 

http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/muski-prozni-blok1

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.