17.02.2016. Glas Slavonije

Najčitaniji naslov Pintarićev roman “Ljubav je sve”

Projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] Društva za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] od pokretanja redizajniranih mrežnih stranica u travnju prošle godine bilježi stalni porast posjećenosti i čitanosti.

Nakon kolovoškog rekorda čitanosti na mjesečnoj razini, kada je 12.948 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo 18.918 besplatnih elektroničkih knjiga, u studenom je 13.825 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo ukupno 24.346 e-knjiga, što znači da je unatoč skromnom porastu posjećenosti od 7 posto, čitanost u tri mjeseca porasla upečatljivih 29 posto.

U prosincu je 17.881 posjetitelj čitao i/ili preuzeo 29.416 besplatnih elektroničkih knjiga, što znači da je porast posjećenosti iznosio daljnjih 29, a čitanosti 20 posto. I u siječnju, treći mjesec zaredom, oboren je rekord čitanosti: 19.975 posjetitelja čitalo je i/ili preuzelo 31.559 e-knjiga, čime je posjećenost porasla dodatnih 12, a čitanost 7 posto.

Kada se siječanjski rekord usporedi s kolovoškim, rezultati su još dojmljiviji: porast posjećenosti i čitanosti u manje od pola godine iznosi 54, odnosno 69 posto. Budući da je u navedenom razdoblju objavljeno šest novih naslova, odnosno broj naslova povećan je za skromnih 4 %, nameće se zaključak da su porast posjećenosti i čitanosti izravne posljedice redizajna mrežnih stranica projekta.

Dodatna potvrda da je redizajn glavni razlog uzleta popularnosti besplatnih elektroničkih knjiga jest i činjenica da sve veći broj posjetitelja (porast od 8 % u nešto više od pola godine) dolazi s mobilnih platformi (Android, iOS), budući da su nove stranice u web responsive designu, čime su potpuno prilagođene svim uređajima kojima posjetitelji pristupaju web sadržajima, bez obzira na veličinu dijagonale zaslona. Osim samog porasta broja posjetitelja s mobilnih platformi, oni sada u prosjeku otvaraju dvostruko više stranica, ostaju na stranicama dvostruko duže, imaju manju stopu napuštanja i veći broj ponovnih posjeta.

Zanimljivo je spomenuti da i dalje najveći broj posjetitelja dolazi iz Republike Hrvatske (49 %), ali i da posjetitelji iz regije lagano povećavaju svoj udjel: 19 % ih dolazi iz BiH, 15 % iz Srbije, 2,5 % iz Crne Gore, dok Slovenci i Makedonci čine nešto manje od 3 % posjetitelja. Najveći broj posjetitelja dolazi iz velikih gradova: Zagreb daleko prednjači s čak trećinom (34 %), dok sve veći broj njih dolazi iz Beograda (7 %) i Sarajeva (6 %). Tek iza njih su ostali veliki hrvatski gradovi: iz Splita, Osijeka i Rijeke ukupno dolazi 8 % posjetitelja.

U ta tri uzastopna rekordna mjeseca najčitaniji naslov bio je novoobjavljeni roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića s 4250 čitatelja, a iza njega slijede dva publicistička naslova, “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše (3458) i “Mediji, propaganda i sistem” Noama Chomskog (2435). Na četvrtom i petom mjestu su dva filmološka naslova, “Filmske vrste i rodovi” Nikice Gilića (1851) i “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića (1666). Najčitaniji pjesnički naslovi zauzimaju sedmo i deveto mjesto, “Tri jeseni” Ane Ahmatove (1384) i “Tour de force” Krešimira Pintarića (959), dok još dva prozna naslova ulaze u prvih deset: na šestom mjestu je “Kičma” Dorte Jagić (1453) i na desetom “Nasmijati psa” Olje Savičević Ivančević (948). Listu deset najčitanijih naslova upotpunjuju “Barikade” Borisa Budena s 1271 čitateljem.

http://www.glas-slavonije.hr/293594/9/Najcitaniji-naslov-Pintaricev-roman-Ljubav-je-sve

BEK najčitaniji pintarić___glas slavonije 01