24.10.2016. HINA

“Neženje i demografska propast” besplatno na internetu

ZAGREB – Nova zbirka kratkih proza nagrađivanog pjesnika i prozaika Marija Brkljačića “Neženje i demografska propast” objavljena je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige Društva za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM).

“Pjesnik i prozaik Mario Brkljačić već je poznat hrvatskom čitateljstvu kao pisac koji se ne razmeće riječima, kao suzdržan autor naglašene socijalne osjetljivosti, kojemu je od nizanja lijepih riječi važnije ‘fotografirati’ živote ljudi svoje generacije”, stoji u obavijesti DPKM-a o svom novom naslovu.

Junaci njegove nove zbirke priča – izlomljenog romana su srednjih godina, a društveno su zapeli negdje oko završetka srednje škole i nikada se nisu uklopili u takozvani normalni život. “Čitaju knjige, slušaju glazbu, ali sve to iz drugih je vremena i znak je pokidanosti njihovih veza s recentnim kontekstom – oni ne pripadaju nigdje, njihova je domovina imaginativni krajolik u kojemu postoje još samo dronjci sjećanja za koje se mlitavo pridržavaju”, napominje se.

Mario Brkljačić (Zagreb, 1966.) objavljivao je poeziju i prozu u časopisima i novinama, a sa svojom prvom knjigom, zbirkom pjesama “Gledaj me u oči” pobijedio je na natječaju Studentskog centra. Uz tu knjigu objavio je i zbirke pjesama “Nikad nije plesao pogo”, “Muha u juhi”, “Ne mogu ga gledati takvog” te roman “Zujke”.

Internetski projekt Besplatne elektroničke knjige objavio je od osnutka, 2001. godine, 144 pjesničkih, proznih i dramskih naslova suvremenih hrvatskih autora i autorica, onih već afirmiranih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih, ali i mladih pisaca.

Projektom se nastoji u digitalnom okruženju promicati suvremene hrvatske knjige i književnost, što je s uspjehom i provedeno – u proteklih petnaest godina kontinuiranog rada, mrežne stranice projekta zabilježile su više od milijun i 700 tisuća posjetitelja, a besplatne e-knjige su čitane ili preuzete 1.2 milijuna puta.

http://www.izravno.com/hr/info/kultura/kultura-24.-listopada-2016./

 

mario-brkljacic-nezenje___hina-01