01.06.2020. Booksa

Nove pjesničke e-zbirke

Ako vam je dosadno jer ste pročitali već sve od književnosti dostupne na internetu, ne očajavajte. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima upravo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavilo tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika – Stipe Odaka, Marinka Plazibata i Dinka Telećana.

S BEK-a kažu: ”Zbirka Trobojno bijelo Stipe Odaka, nagrađena prestižnom nagradom Goran za mlade pjesnike 2013. godine, već nas od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti. Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije.

Marinka Plazibata u zbirci Postelja od orahove sjene ne zanimaju tipični prizori i vidljivi fenomeni slavonskog sela. On se koncentrira na pojedinosti i oku nevidljive pomake. Ta sklonost fragmentu, ujedinjena sa sviješću o pripadnosti vlastitoga pisanja nepreglednom svijetu tekstova i umjetničkih praksi, tipičan je element urbane (postmoderne) percepcije. (…)

Dinko Telećan i u knjizi pjesama Plast igala čitateljima nudi mjesto razlike u odnosu na ostatak mlađe hrvatske pjesničke scene, i to ponajprije upornim inzistiranjem na opreci tradicionalno – suvremeno. I kad je, primjerice, riječ o modernim sadržajima u tradicionalnim izražajnim okvirima, i stilističkim skokovima – od stihovnih minijatura do mini poema. Telećan ogoljuje, reducira, pa i opkoračuje, riječi, rečenice kako bi iz njihove (ne)vidljivosti izvukao esenciju. (…)”

Novi naslovi dostupni su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI) – čitajte ih online ili preuzmite na svoje pametne uređaje.

 

https://booksa.hr/vijesti/vijesti/nove-pjesnicke-e-zbirke