08.01.2015. Kulturpunkt

Novi sustav, nove knjige

Na redizajniranim mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige, prilagođenim pametnim telefonima, u 2015. godini bit će objavljena četiri bloka pjesničkih i proznih radova.

DruŔtvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom 2014. godine 12 novih naslova. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta dostupno 150 naslova.

Od pokretanja projekta u svibnju 2001. godine, tri najčitanija naslova su Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskyja, Tour de force KreÅ”imira Pintarića te Tkači snova Roberta Mlinareca, a to su ujedno i tri najčitanija naslova u 2014. godini. Od pokretanja projekta mrežnim stranicama pristupilo je gotovo milijun i 550 tisuća posjetitelja, besplatne elektroničke knjige čitane su 839 543 puta, Å”to znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo viÅ”e od 5000 posjetitelja.

Tijekom 2015. najavljeno je objavljivanje dvanaest novih naslova u četiri bloka. “Ženski pjesnički blok” obuhvatit će pjesničke zbirke Dorte Jagić, Irene MatijaÅ”ević i Darije Žilić, a “MuÅ”ki pjesnički blokā€œ zbirke Branka MaleÅ”a, Marka Pogačara i Tvrtka Vukovića. “Ženski prozni blok” obuhvaća radove Marinele i Olje Savičević Ivančević, a “MuÅ”ki prozni blok” Zorana Lazića, Gordana Nuhanovića i KreÅ”imira Pintarića.

Budući da je projekt Besplatne elektroničke knjige u trenutnom obliku prilagođen prvenstveno uređajima veće dijagonale zaslona, tijekom prve polovice 2015. javnosti će biti predstavljen i potpuno novi sustav i redizajnirane mrežne stranice prilagođene i pametnim telefonima. Novi sustav podržavat će distribuciju književnih djela u četiri najraÅ”irenija formata e-knjiga (HTML, ePub, PDF i MOBI).

http://www.kulturpunkt.hr/content/novi-sustav-nove-knjige

 

BEK u 2014___kulturpunkt___rezana