20.04.2017. Glas Slavonije

Objavljen ženski pjesnički blok: Deloga, Škunca, Vidaić

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tri zbirke pjesama nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja: “Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti“ Irene Delonge, “Novaljski svjetlopis” Andriane Škunce i “Era gmazova“ Martine Vidaić. Irena Delonga i Martina Vidaić dobitnice su Gorana za mlade pjesnike, dok je Andriana Škunca dobitnica nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti.

Zašto besplatne elektroničke knjige? To je pitanje postavljeno mladim “goranovkama”.

– Pa to je ostvarenje utopije, knjiga koja je uvijek i svagdje svima dostupna. Posebno što su ovo mahom knjige koje su već imale svoje papirnate premijere, objavljene su prije nekoliko godina pa su čak pomalo i zaboravljene. Ovo skida prašinu s njih, čini ih ponovno aktualnima, čini ih dostupnima. Nebrojeno puta pitali su me „gdje“ se mogu naći moje pjesme. To negdje je, naravno, internet jer ljudi sve manje odlaze u knjižnicu ili knjižaru pronaći knjigu koja im je pala na pamet. A pronaći neke zbirke poezije popriličan je pothvat – kaže Irena Delonga.

– “Era gmazova” imala je lijepu naslovnicu i dobar prijam kod struke, ali knjižara i knjižnica gotovo da nije ugledala. Premda se slučajevi nas dobitnika Gorana za mlade pjesnike mogu smatrati iznimkama, s obzirom na to da ne objavljujemo kod „pravih“ izdavača i slijedom toga nemamo distribuciju, istina je da je poezija općenito slabije dostupna. Pogotovo ćete u manjim gradovima do mnogih naslova doći teže nego do ilegalnog oružja. S obzirom na to da vjerujem u dostupnost, rado sam ustupila svoju prvu knjigu na objavu – dodaje Martina Vidaić.

http://www.glas-slavonije.hr/330931/5/Objavljen-zenski-pjesnicki-blok-Deloga-Skunca-Vidaic