10.09.2018. Glas Slavonije

Objavljen “ženski prozni blok”

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je, u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige, tri prozna naslova hrvatskih spisateljica: Koliko sam puta okidala s boka Suzane Matić, Tuđi život Marine Vujčić te Iščekivanje Darije Žilić.

– U knjizi Koliko sam puta okidala s boka Suzana Matić ispisuje lirski i senzualan dnevnik nesvakidašnje doživljene svakodnevice u kojem granica između (auto)biografskog i fikcionalnog prestaje biti važna.

Prvijenac Marine Vujčić Tuđi život roman je koji se čita lako i u kojemu ne postoji ni jedan odlomak “praznog hoda”, a “scenaristička” tematika odražava se i u brzom ritmu knjige koji podsjeća na TV serijale.

Darija Žilić za posebno elektroničko izdanje probrala je svoje kratke prozne zapise i eseje iz više dosad tiskanih knjiga, stvorivši time kompaktnu zbirku analitičkih i impresionističkih uvida u raznovrsne momente iz vlastitog i tuđih života – navode iz Društva.

Suzana Matić (1970., Mainz) odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Priče je objavljivala u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomu slobode te Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno je čitana u emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija. Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisu Relations i Underpass.

Roman Marine Vujčić (1966., Trogir) A onda je Božo krenuo ispočetka ušao je 2015. u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. Za dramu Umri ženski 2014. dobila je nagradu “Marin Držić”, a za dramu Podmornica istu nagradu 2017. Roman Susjed osvojio je 2015. nagradu V.B.Z.-a i Tisak medija za najbolji neobjavljeni roman.

Darija Žilić (1972., Zagreb) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i komparativna književnost. Piše poeziju, kritiku i esejistiku. Sudjelovala na književnim festivalima u Francuskoj, SAD-u, Bugarskoj, Turskoj te u zemljama tzv. regije. Dobitnica je novinarske stipendije NRW Kultursekretariata iz Wuppertala i jednomjesečne stipendije Absolute modern u Skopju.

Objavila: Grudi i jagode; Pisati mlijekom: ogledi o poeziji suvremenih autorica; Pleši, Modesty, pleši; Muza izvan geta: ogledi o suvremenoj književnosti; Paralelni vrtovi (intervjui s piscima, znanstvenicima i aktivistima iz Hrvatske i regije; Nomadi i hibridi: ogledi o književnosti i filmu; Tropizmi; Omara; Tropizmi 2; Klavžar: zapis o nestajanju i obnavljanju, Tropizmi 3.

Nagrade: Julije Benešić za književnu kritiku (za knjigu Muza izvan geta, 2010.); Kiklop za pjesničku zbirku 2011. (Pleši, Modesty, pleši).

 

http://www.glas-slavonije.hr/375433/5/Objavljen-zenski-prozni-blok

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.