27.03.2023. HRT Magazin

Osam naslova nagrađivanih pjesnikinja u digitalnom izdanju

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) osam naslova nagrađivanih hrvatskih autorica, čije su odabrane knjige sada besplatno dostupne za čitanje na poveznici elektronickeknjige.com.

– Novoobjavljene naslove potpisuju autorice rođene između sredine 1940-ih i sredine 1990-ih godina prošlog stoljeća, od onih nagrađenih najvažnijom hrvatskom pjesničkom nagradom Goranovim vijencem, do onih nagrađivanih u kategoriji mladih pjesnikinja, kao što je Goran za mlade, priopćeno je.

Novi ženski pjesnički blok na BEK-u čine knjige “Bijela panika” prošlogodišnje dobitnice Goranova Vijenca Vesne Biga, “Prijelaz za divlje životinje” višestruko nagrađivane spisateljice Ivane Bodrožić, “Povratna karta” Paule Ćaćić, nagrađene na Pjesničkim susretima u Drenovcima, te “Ljeto” višestruko nagrađivane dramske autorice Katje Grcić.

Objavljene su i knjige “Život u ruksaku” nagrađivane pjesnikinje i prozaistice Maje Klarić, “Portreti nepoznatih žena” Marijane Radmilović, nagrađene Ivanom i Josipom Kozarcem, “Košute u splavarevom rublju” Sanje Šimić, nagrađene Goranom za mlade pjesnike, te “Neparne ljubavi” Andree Zlatar, ugledne autorice i profesorice na zagrebačkom Odsjeku za komparativnu književnost koja potpisuje veći broj književnih i književno-stručnih djela.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

S ovim naslovima zainteresiranim čitateljima besplatno je dostupno ukupno 295 od 330 dosad objavljenih. Projekt su financijski podržali Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH te Zaklada Kultura nova, a sve objavljene naslove možete pronaći ovdje.

 

https://magazin.hrt.hr/kultura/osam-naslova-nagradivanih-pjesnikinja-u-digitalnom-izdanju-10684187