14.11.2017. Booksa

Ovce, zmije i baloni

DruŔtvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige tri nova prozna naslova.

Riječ je o romanima Kao kad progutaÅ” brdo balona Zorana Malkoča i Ovce od gipsa Jurice Pavičića te zbirci novela San žutih zmija Ede Popovića. Ova potonja objavljena je kao 200. besplatna e-knjiga, a čitateljima je, zbog isteka pojedinih izdavačkih ugovora, trenutačno dostupno njih 174.

Roman Kao kad progutaÅ” brdo balona Zorana Malkoča je 2002. godine bio u finalu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Autor je dobitnik nagrade roman@tportal.hr (za roman Roki raketa 2015.) te Večernjakove nagrade za kratku priču Ranko Marinković (2009.) Malkočeve priče prevedene su na engleski, Å”panjolski i katalonski te popraćene nizom pozitivnih kritika i osvrta.

Roman Ovce od gipsa Jurice Pavičića preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Po istom je romanu načinjen i film Svjedoci u režiji Vinka BreÅ”ana i uvrÅ”ten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu. Za scenarij istog filma Pavičić je u Puli 2003. nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij. Pavičić je autor niza romana, zbirki priča i eseja, a priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski.

Zbirka novela San žutih zmija Ede Popovića označila je autorov veliki povratak na hrvatsku proznu scenu, budući da je objavljena 13 godina nakon njegova prvijenca. San žutih zmija i 17 godina nakon prvog izdanja pokazuje koliko je, kako u svom osvrtu tvrdi Dario Grgić, “Popović vitalističan i potentan pisac” koji u ovoj knjizi daje “bljeÅ”tavi lament nad propaloŔću ratovanja i užasima koji razaraju duhove ratnika. Popović njegovo veličanstvo rat obrađuje žestoko, kombinirajući realistične detalje (smrad, prljavÅ”tinu, nesanice) s vizijama koje opsjedaju njegove ratnike, protagoniste koji su prije ubili nego Å”to su imali seksualna iskustva, kojima je smrt jedina vrsta seksa za koju znaju.” Autor je objavio 12 proznih knjiga, većinom romana, koje su prevedene na desetak jezika, čime se svrstava među naÅ”e najprevođenije prozaike.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraÅ”irenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje.

http://www.booksa.hr/vijesti/blitz-vijesti/ovce-zmije-i-baloni