11.01.2021. Slobodna Dalmacija

Pandemija je zaključala ulice, ali je otključala ‘police‘ – Besplatne elektroničke knjige oborile rekord, u dva mjeseca čitalo se više nego u 2 godine

Da koronska 2020. godina ne mora sve obojiti u isto toliko nijansi sive, svjedoči projekt “Besplatne elektroničke knjige”, koji je lani imao rekordnih 690 tisuća korisnika.

I to nije sve, zabilježen je porast broja online čitanja od 39 posto te preuzetih e-knjiga od 45 posto, što su brojke o kojima su prijašnjih, također dobrih i uzlaznih godina mogli samo sanjati.

– Rekordan broj korisnika velikim je dijelom posljedica “lockdowna” i malo je vjerojatno da će u skorije vrijeme ti rekordi biti ponovno oboreni. Samo u dva proljetna mjeseca, dok je u Hrvatskoj, ali i širom svijeta bilo na snazi zaključavanje, projekt je zabilježio 345 tisuća korisnika – koliko je ukupno bilo korisnika tijekom cijele 2016. i 2017. godine – priznaju voditelji projekta, Društvo za promicanje književnosti na novim medijima.

Odličnoj čitanosti i preuzimanju pomoglo je to što je lani objavljeno 25 novih naslova, pa su ukupno dostupna 234.

Najčitaniji prozni naslov godine bio je roman “Sloboština Barbie” Maše Kolanović, koji obrađuje Domovinski rat iz perspektive djevojčice, najčitaniji pjesnički naslov su “Tri jeseni” Ane Ahmatove, publicistički “Zapisi iz treće kulture” Darka Polšeka, a esejistički “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića.

Cijeli projekt sada je premašio brojku od tri milijuna i 700 tisuća korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje, a knjige su čitane i/ili preuzete 2.138.510 puta – u prosjeku je po svakom naslovu zabilježeno više od 8000 čitatelja naslova koji su dostupni globalno i bez novčane naknade.

 

https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/pandemija-je-zakljucala-ulice-ali-je-otkljucala-police-besplatne-elektronicke-knjige-oborile-rekord-u-dva-mjeseca-citalo-se-vise-nego-u-2-godine-1070149