24.04.2019. Booksa

“Pjesnički blok” na BEK-u

Projekt Besplatne elektroničke knjige i dalje bilježi porast preuzimanja e-knjiga, a postojećim naslovima pridružile su se pjesničke zbirke Ivana Babića, Krešimira Bagića, Jelene Osvaldić i Olje Savičević Ivančević, čime je premašena brojka od stotinu pjesničkih naslova suvremene hrvatske književne produkcije.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] četiri zbirke nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika: Koncepcija vrta Ivana Babića, nagrađenu Tinom Ujevićem 2015. godine, Bršljan Krešimira Bagića, višestruko nagrađivanog pjesnika, Zašto? Zato Jelene Osvaldić, nagrađenu Ivanom vitezom Trnaskim 2014. godine, te Mamasafari Olje Savičević Ivančević, višestruko nagrađivane pjesnikinje i spisateljice.

Ivan Babić se u Koncepciji vrta predstavio kao pjesnik koji temeljito promišlja temeljna pitanja umjetničkoga stvaranja, koji umije izgraditi zahtjevan lirski narativ čije je pojedinačne pjesme moguće čitati kao fragmente veće cjeline, ali i samostalno. Pritom je pokazao zavidan smisao za detalj, sliku i prigodnu poetsku parabolu. (Krešimir Bagić)

Prostor Bagićeve poezije je prostor zaboravljenih imena, tj. prostor nultog stanja jezika u kojemu sve može biti nešto drugo, u kojemu je stvari moguće imenovati drukčije i time im oduzeti nadmoć značenja, pobjeći iz hijerarhije u anonimnost predimenovanja, igrati se davanja imena s vlažnom spužvom u ruci, koja u svakom trenutku sve može prebrisati. (Branko Čegec)

Poezija Jelene Osvaldić realistična je, bavi se svakodnevicom, rutinom, ali i nesretnim ljubavnim pričama. U narativnim pjesmama govori beskompromisno i bez uljepšavanja, posebno se ističe duhovit poetski obrat u poanti ili, pak, neki detalj, koji daje posebnu atmosferu. Ljubavne priče o kojima poetizira nisu ispisane himnički već se naglašava povezanost društva i ljubavnih odnosa. (Darija Žilić)

Treća pjesnička knjiga Olje Savičević Ivančević ponovno sjajno integrira prozni fragment i refleksivnu liriku. Autorica je odavno majstorski skrojila vlastiti podžanr, no ovom je knjigom definitivno za sobom ostavila sve njegove dječje bolesti i napisala neobično snažnu, dirljivu, lijepu i strašnu pjesničku knjigu; najbolju do sada. (Marko Pogačar)

Kako smo prethodno objavili, najnovije istraživanje tržišta knjiga i čitateljskih navika u Hrvatskoj pokazuje opadanje interesa za čitanje knjiga nakon prethodnog trogodišnjeg rasta, no rezultati projekta BEK pokazuju da interes za čitanje besplatnih elektroničkih knjiga raste iz godine u godinu, odnosno da ne prati opadajući trend čitanja tiskanih knjiga, što je utješno znati nakon loših vijesti početkom tjedna.

 

https://www.booksa.hr/vijesti/vijesti/pjesnicki-blok-na-bek-u

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.