10.04.2017. Nacional

Poezija “Goranovki” besplatno na internetu

Zbirke triju “Goranovki” različitih generacija objavljene su na stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige – “Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti” Irene Delonge, “Novaljski svjetlopis” Andriane Škunce i “Era gmazova” Martine Vidaić.

Irena Delonga (1984., Sinj) i Martina Vidaić (1986., Zadar) dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike izrazile su zadovoljstvo što će, u sustavu distribucije u kojemu je upravo poezija nerijetko zakinuta, njihove zbirke sada biti dostupne jednostavno i besplatno širem krugu čitatelja.

Andriana Škunca (1944., Bjelovar) u ovom se izboru besplatnih elektroničkih knjiga izdvaja kao dobitnica Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti.

Riječ je svestranoj umjetnici, pjesnikinji, fotografkinji i likovnoj kritičarki koja je više od četrdeset godina prisutna u hrvatskom pjesništvu. Podrijetlo iz Novalje na Pagu gdje je provela djetinjstvo i živi veći dio godine, u velikoj mjeri utječe na njezinu tzv. “poetiku otočnosti”.

Zbirke “Goranovki” objavilo Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, koje je od početka projekta besplatnih elektroničkih knjiga 2001. sakupilo 191 naslov u tri biblioteke – “Online”, “Mali rakun” i “elektroDAF”.

Mrežnim stranicama pristupilo je gotovo 1.9 milijuna posjetitelja, što je u prosjeku više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su više od 1.3 milijuna puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od 6.800 posjetitelja.