09.01.2024. Novi list

Projekt Besplatne elektroničke knjige: Manje je korisnika, ali je rasla ukupna čitanost

Manji broj korisnika bio je očekivan s obzirom na gašenje Googleovog servisa UA i prelaska na novu metodologiju evidencije korisnika. No tim više je ugodno iznenadio podatak o rastu čitanosti

 

ZAGREB – Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru internetskog projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) tijekom 2023. godine 30 novih naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta (elektronickeknjige.com) od objavljena 353 dostupno 316 naslova.

Prošlogodišnji naslovi objavljeni su uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a Zaklada Kultura nova uključila je DPKM u Program podrške 2022. U istom razdoblju, prema podacima servisa GA4, mrežne stranice projekta zabilježile su 135.940 korisnika koji su online čitali 137.204 e-knjige te na svoje uređaje preuzeli još njih 58.248, što znači da su korisnici projekta tijekom 2023. ukupno čitali i/ili preuzeli 195.632 e-knjige (porast od 3 posto). Drugim riječima, u prosjeku su svakodnevno 372 korisnika online čitala 376 te preuzimala na svoje uređaje 160 besplatnih e-knjiga. Zagrepčani su i dalje daleko najznačajnija skupina korisnika projekta (41 posto). Manji broj korisnika bio je očekivan s obzirom na gašenje Googleovog servisa UA i prelaska na novu metodologiju evidencije korisnika (usklađenu s novom EU regulativom) putem servisa Google Analytics 4 (GA4), ali i zbog činjenice da je nakon više od 22 godine kontinuiranog rada sve teže doći do novih korisnika (first time users), no tim više je ugodno iznenadio podatak o rastu čitanosti.

 

Lijepe »okrugle« brojke

Osim navedenog rasta čitanosti i manjeg broja korisnika, prošlu godinu obilježilo je nekoliko dobrih i jedna loša vijest. Vjerojatno najvažnija je da je zahvaljujući većem iznosu dodijeljenih potpora objavljeno 25 posto naslova više nego 2022. godine. Osim toga, pokrenuta je adolescentska biblioteka »Nije lektira« u okviru koje se objavljuju probrani naslovi domaćih autorica i autora za djecu i mlade, s naglaskom na osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast, koji u širokom tematskom i žanrovskom rasponu ujedinjuju kvalitetnu razonodu i emocionalni i intelektualni razvoj. U prvom su kolu objavljeni romani »Šempi ti smopi da limvo te« Ane Đokić Pongrašić i »Krive su Seka i Seka« Zorana Pongrašića. Važno je istaknuti i četiri lijepe »okrugle« brojke: broj objavljenih autorica i autora prešao je 200, broj objavljenih djela suvremene hrvatske književnosti premašio je 300, broj dostupnih naslova iznad je 300, a broj online čitanja premašio je 2.000.000.

Loša vijest za projekt došla je na samom kraju godine i odnosi se na rezultate natječaja za Program podrške 2023. Zaklade Kultura nova, s obzirom na to da je projektu dodijeljeno čak 25 posto bodova manje nego 2022. godine, iako je sam natječaj doživio samo nekoliko kozmetičkih promjena, pa utoliko i prijava DPKM-a na natječaj. To, kako ističu, znači gotovo siguran gubitak potpore u sljedećem razdoblju ako se trend rasta sredstava ne nastavi i nagodinu, što je malo vjerojatno s obzirom na to da sve ekonomske projekcije za 2024. godinu očekuju značajan pad inflacije u odnosu na 2023. godinu.

 

Najčitaniji naslovi

Najčitaniji je prozni naslov u 2023. roman »Ono što sam prešutjela« Aleksandre Kardum (4.529), a pjesnički izbor iz poezije Ane Ahmatove (2.206). Najčitaniji publicistički naslov je »Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!« Dražena Šimleše (3.347), dok je najčitaniji esejistički naslov »Razumijevanje filma« Hrvoja Turkovića (2.901), a najčitaniji teorijski naslov »Filmske vrste i rodovi« Nikice Gilića (4.344). Čak 44 naslova zabilježila su više od tisuću čitatelja tijekom 2023. godine, od već spomenutog romana Aleksandre Kardum s više od četiri tisuće čitatelja do romana Daše Drndić »Canzone di guerra« s 1.024 čitatelja.

Kao i prethodne 22 godine, projekt BEK nastavlja s objavljivanjem probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, omogućavajući legalan i besplatan pristup djelima zaštićenim autorskim pravima.

 

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.