01.03.2017. CultureNet

Projekt Besplatne elektroničke knjige objavljuje 12 novih knjiga u 2017. godini

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] Društva za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] tijekom 2017. bit će objavljeno 12 probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, u četiri bloka s po tri knjige.

Prema podacima objavljenim u „Istraživanju tržišta knjiga u RH“ agencije za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska (23.4.2016.), 8 posto građana RH starijih od 14 godina (oko 230.000) čita elektroničke knjige, ali ih kupuje tek 1 posto! Budući da komercijalni nakladnici ne nude besplatan pristup svojim izdanjima, a ne postoji ni sustav posudbe elektroničkih knjiga u javnim knjižnicama, ti mnogobrojni građani RH imaju vrlo mali izbor naslova na raspolaganju, barem kada je riječ o hrvatskoj književnosti, a taj izbor još je suženiji kad je riječ o književnim radovima suvremenih hrvatskih autorica i autora zaštićenih autorskim pravima, što sve skupa projekt BEK za tu brojnu skupinu građana RH čini jedinim besplatnim relevantnim legalnim izvorom elektroničkih knjiga.

NOVITETI ZA 2017. GODINU: nagrađivani naslovi, nagrađivani autori

U okviru ženskog pjesničkog bloka bit će objavljeni sljedeći naslovi: „Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti“ Irene Delonge, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2010. godine, „Novaljski svjetlopis“ Andriane Škunce, za koju je autorica 1999. dobila Nagradu Društva hrvatskih književnika Tin Ujević za najbolju zbirku pjesama, te „Era gmazova“ Martine Vidaić, za koji je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2011. godine.

U okviru, muškog pjesničkog bloka bit će objavljeni sljedeći naslovi: „Na kraju taj vrt“ Gorana Čolakhodžića, za koji je autor nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2015. godine, „Ostatak svijeta“ Ivice Đikića, dobitnika nagrade Meša Selimović 2004. godine, tportalove književne nagrade za najbolji roman 2012. godine i Kočićeva pera 2015. godine, te „Pucketanja“ Branislava Oblučara, za koji je autor 2010. nagrađen Kvirinom za najbolju knjigu poezije.

U okviru ženskog proznog bloka bit će objavljeni sljedeći naslovi: „Doppelgänger“ Daše Drndić, dobitnice nagrada Fran Galović i Kiklop 2007. godine te Prozart 2014. godine, „Sloboština Barbie“ Maše Kolanović, koji je 2012. objavljen i na njemačkom jeziku, te „Birali ste broj koji se ne koristi“ Antonije Novaković, za koji je autorica nagrađena Prozakom 2008. godine.

U okviru muškog proznog bloka bit će objavljeni sljedeći naslovi: „Kao kad progutaš brdo balona“ Zorana Malkoča, dobitnika nagrada Ranko Marinković 2009. godine i tportalove književne nagrade za najbolji roman 2015. godine, „Ovce od gipsa“ Jurice Pavičića, po čijem je predlošku autor napisao scenarij za Brešanov film „Svjedoci“ koji je nagrađen Velikom zlatnom arenom za scenarij festivala u Puli 2003. godine, te „San žutih zmija“ Ede Popovića, čije su knjige dosad prevedene na desetak jezika.

POGLED PREKO RAMENA: 2016. godina u brojkama

Tijekom 2016. godine objavljeno je 9 novih naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 188 dostupno 164 naslova. U istom razdoblju, prema podatcima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su rekordnih 135.923 korisnika (odnosno 240.329 prema AWStats metodologiji) koji su u rekordna 181.884 posjeta (odnosno 313.814 prema AWStats metodologiji) otvorili rekordne 772.662 stranica i ukupno čitali i/ili preuzeli rekordnih 224.827 knjiga.

U odnosu na 2015. godinu, kada je zabilježeno 114.260 korisnika koji su u 146.646 posjeta ukupno čitali i/ili preuzeli 182.443 knjige, to predstavlja porast broja korisnika od 19, te posjeta od 24 posto. Istovremeno, čitanost je porasla 23 posto.

Najčitaniji je prozni naslov roman „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića, a iza njega slijede Marinelina zbirka priča „Pušite li?“ te zbirka priča Olje Savičević Ivančević „Nasmijati psa“.

Najčitaniji pjesnički naslov je „Tri jeseni“ Ane Ahmatove, a iza njega slijede „Gledaj me u oči“ Marija Brkljačića i „Tour de force“ Krešimira Pintarića.

Najčitaniji publicistički naslov je „Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!“ Dražena Šimleše, a iza njega slijede „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog i „Rađanje nacije“ Darka Polšeka.

Najčitaniji esejistički naslovi su „Razumijevanje filma“ Hrvoja Turkovića i „Barikade“ Borisa Budena, dok su najčitaniji teorijski naslovi „Filmske vrste i rodovi“ Nikice Gilića i „Strukturalizam, semiotika, metafilmologija“ Hrvoja Turkovića.

Krajem 2016. dovršen je sustav za preuzimanje besplatnih elektroničkih knjiga u tri najpopularnija „offline“ formata (ePub, PDF i MOBI), tako da je korisnicima projekta omogućeno, osim online čitanja, i preuzimanje više od 160 naslova na vlastite uređaje, njihovo čitanje, ispis na kućnim pisačima, ali i slobodno dijeljene s drugima, budući da, za razliku od komercijalnih izdanja, nisu zaštićeni DRM-om (Digital Rights Management), čime korisnici projekta postaju ujedno i aktivni sudionici u promidžbi i popularizaciji suvremene hrvatske knjige i književnosti.

Da je stvaranje tog sustava bilo u najboljem interesu korisnika projekta svjedoči sljedeća činjenica: prošle godine preuzeto je više od 55.000 elektroničkih knjiga!

(L.V., 01.03.2017)

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=75199

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.