15.01.2023. Glas Istre

Projekt Besplatne elektroničke knjige u brojkama: Autorice dominirale ljestvicama čitanosti besplatnih e-knjiga

Na godišnjoj ljestvici najčitanijih proznih naslova čak prva četiri mjesta zauzimaju domaće autorice – Maša Kolanović, Aleksandra Kardum, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić, a najčitaniji je pjesnički naslov izbor iz poezije Ane Ahmatove

“Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru internetskog projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) tijekom 2022. godine 24 nova naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta (elektronickeknjige.com) od objavljenih 322 dostupno 287 naslova. Prošlogodišnji naslovi objavljeni su uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. U istom razdoblju, prema podacima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su 233.111 korisnika koji su online čitali 117.272 e-knjige te na svoje uređaje preuzeli još njih 73.105, što znači da su korisnici projekta tijekom 2022. ukupno čitali i/ili preuzeli 190.367 e-knjiga”, ističe Krešimir Pintarić, voditelj projekta BEK.

Učenici i studenti najbrojniji čitatelji

– Prema rezultatima istraživanja tržišta knjiga u RH (Kvaka, 2021) znamo da učenici i studenti predstavljaju barem polovicu čitatelja e-knjiga, kao i da gotovo trećina populacije koja ima pristup internetu čita e-knjige, a od njih čak tri četvrtine čita isključivo besplatne e-knjige. Šteta što se u istraživanju ne navodi koliki postotak populacije ima pristup internetu, ali ako se poslužimo podacima iz istog istraživanja provedenog 2016. u kojem se navodi da 72 posto populacije ima pristup internetu (danas ta brojka može biti samo veća) dolazimo do podatka da više od 15 posto građana RH čita isključivo besplatne e-knjige. Ta brojna skupina građana, za koju znamo da uključuje više od polovice onih između 15 i 30 godina starosti, zaslužuje da im se omogući da što bolje zadovolje te svoje čitateljske potrebe. S druge strane, suvremenim hrvatskim autoricama i autorima, budući da su njihovi naslovi nekomercijalnog predznaka često slabo dostupni ili čak i nedostupni u knjižarskoj mreži, projekt BEK omogućava pristup masovnoj čitateljskoj publici, ističe Krešimir Pintarić.

Najčitaniji naslovi u prošloj godini

On ističe da je najčitaniji prozni naslov u 2022. roman “Sloboština Barbie” Maše Kolanović (4.389 čitatelja), a iza njega slijede još tri prozna naslova koje potpisuju domaće autorice: roman “Ono što sam prešutjela” Aleksandre Kardum (3.802), zbirka priča “100% pamuk” Ivane Bodrožić (3.651) te roman “Tuđi život” Marine Vujčić (2.685).

– Prošlogodišnju dominaciju na ljestvicama najčitanijih e-knjiga zaokružuje izbor iz poezije Ane Ahmatove među pjesničkim naslovima (2.523), ističe Pintarić.

Najčitaniji publicistički naslov bio je “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše (4.296), najčitaniji esejistički “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića (3.742), a najčitaniji teorijski naslov – “Filmske vrste i rodovi” Nikice Gilića (4.888).

– Kao i prethodne 21 godine, projekt BEK nastavlja s objavljivanjem probranih naslova suvremene hrvatske književne produkcije, omogućavajući legalan i besplatan pristup djelima zaštićenim autorskim pravima. U travnju je objavljen “ženski pjesnički blok” sa sedam novih naslova: “Sunce na šalteru” Julijane Adamović, “Balada o neizrecivom” Gordane Benić, “Ugovor s prašinom” Lane Derkač, “Lunule” Andrijane Kos Lajtman, “Ornamenti pada” Tomice Šćavine, “Bezbroj i druge jednine” Nade Topić i “Mehanika peluda” Martine Vidaić. U lipnju je objavljen “muški pjesnički blok”, također sa sedam novih naslova: “Pobuna obješenih” Tomice Bajsića, “100 komada” Vlade Bulića, “Je li to sve” Drage Glamuzine, “Nominativ” Hrvoja Jurića, “Znak u sjeni” Dražena Katunarića, “Café Apollinaire” Damira Šodana i “Mrtvom je jasno” Ivana Zrinušića. U srpnju je objavljen novi prijevod klasika Edwarda Morgana Forstera – “Soba s pogledom” – koji potpisuje Kristina Vlašić. Krajem kolovoza objavljen je “ženski prozni blok” s četiri naslova: zbirke “Zlatna riba i istočni Ariel” Sanje Lovrenčić, “More i zaustavljene priče” Neve Lukić, “Tamno ogledalo” Ivane Rogar te roman “Je suis Jednoruki” Maje Ručević. Sredinom listopada objavljen je “muški prozni blok” koji donosi romane “Donjodravska obala” Drage Hedla, “To malo pijeska na dlanu” Marinka Koščeca i “Oči” Ede Popovića te uknjiženi blog “Pušiona” Denisa Lalića koji potpisuje Vlado Bulić. Za kraj godine objavili smo filmološki klasik najznačajnijeg hrvatskog filmskog teoretičara, ali ujedno i toliko više od samo teoretičara – “Pojam i struktura filmskog vremena” Ante Peterlića, kaže Pintarić.

Ističe i da su “naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni trenutno, globalno i bez novčane naknade: krajem 2022. godine projekt je premašio brojku od četiri milijuna i 250 tisuća korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje, a knjige su čitane i/ili preuzete 2,526.365 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno gotovo osam tisuća čitatelja”.

 

https://www.glasistre.hr/knjizevnost/2023/01/15/projekt-besplatne-elektronicke-knjige-u-brojkama-autorice-dominirale-ljestvicama-citanosti-besplatn-840469

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.