08.12.2015. CultureNet

Projekt Besplatne elektroničke knjige zabilježio milijuntog čitatelja

U utorak, 8. prosinca 2015., u 19:29 registriran je i milijunti čitatelj na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (elektronickeknjige.com) Društva za promicanje književnosti na novim medijima. Projekt BEK financijski podržava Grad Zagreb, čiji su građani najbrojnija i najvjernija čitateljska publika besplatnih e-knjiga (33,42%), a DPKM je korisnik institucionalne potpore Zaklade ‘Kultura nova’.

Projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije elektroničkih knjiga. Javnosti je predstavljen 26. svibnja 2001. na osječkom FAK-u. Otad je objavljeno 179 naslova u tri biblioteke: 1. u okviru biblioteke „Online“ objavljuju se naslovi uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora (naglasak je na nekomercijalnim naslovima); 2. u okviru biblioteke „Mali rakun“ objavljuju se naslovi mladih i neafirmiranih autorica i autora (naglasak je na prvijencima te drugim teško dostupnim ili nekomercijalnim naslovima); 3. u okviru biblioteke „elektroDAF“ objavljuju se klasici anarhističke misli, kako oni s književnim predznakom (Henry David Thoreau, Emma Goldman, William Morris), tako i oni s teorijskim (biblioteka je pokrenuta 2007. u suradnji sa zagrebačkim DAF-om).

Deset najčitanijih naslova obuhvaća i pjesničke zbirke Tomislava Bogdana i Krešimira Pintarića, kao i zbirke priča Sanje Pilić i Romana Simića. Najčitaniji naslov je svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog, „Mediji, propaganda i sistem“, s više od 87 tisuća čitatelja.

U studenom je 13.825 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo ukupno 24.346 besplatnih elektroničkih knjiga, što je novi rekord čitanosti na mjesečnoj razini. Dosad je rekord držao kolovoz tekuće godine, kada je 12.948 posjetitelja čitalo i/ili preuzelo 18.918 besplatnih elektroničkih knjiga, što znači da je unatoč skromnom porastu posjećenosti od 7%, čitanost u tri mjeseca porasla upečatljivih 29%!

Najčitaniji naslov u studenom bio je novoobjavljeni roman „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića, koji je čitan 1.302 puta, što je uvjerljivo najčitaniji naslov na mjesečnoj razini od objavljivanja Thoreauovog „Waldena“ 2011. godine.

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=67921

milijun___culturenet