01.06.2023. Nacional

Sedam pjesničkih zbirki ovjenčanih brojnim nagradama besplatno na internetu

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) osam zbirki u muškom pjesničkom bloku, od kojih je sedam nagrađivano te je sada čitateljima dostupno više od 300 naslova, među kojima je više od 170 pjesničkih zbirki.

Kako se ističe u priopćenju, zbirka “Ipak, zora” Tomislava Augustinčića, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2020. godine, osuvremenjuje neke elemente “pojmovnog pjesništva” 60-ih godina i kroz pažljivo i pomno proveden koncept traga za “točkom s koje je o udaljenosti i/ili blizini tijela moguće uvjerljivo lirski progovoriti”.

“Trebalo bi srušiti zidove”

Knjiga stihova “Trebalo bi srušiti zidove” Krešimira Bagića, nagrađena Nagradom Dobriša Cesarić za neobjavljeni pjesnički rukopis 2010., stoji u priopćenju, već naslovom sugerira izraženiju angažiranost i obračun s vremenom koje ne oskudijeva u posvemašnjoj devalvaciji svih vrijednosti.

“Sang”

“Sang” Alana Brleka, zbirka nagrađena Kvirinom za mlade pjesnike 2019. godine, završetak je svojevrsne lirske trilogije, u kojoj autor sažetim izrazom, jezgrovitim metaforama i komprimiranim slikama “ponovno nudi mnogo u malom, potvrđujući se kao unikatan i iznimno značajan glas suvremene hrvatske književnosti”.

“Crveno prije sutona”

Zbirka “Crveno prije sutona” Denisa Ćosića, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2019. godine i pisana u cjelini u ambijentu arboretuma u Trstenu, “prostor knjige pretvara u poprište meditacije u kojoj je ljudska prisutnost minimalna”.
Dropuljić, Dunđerović, Vuco, Mrkonjić

U ovogodišnjem muškom pjesničkom bloku objavljeni su i pjesnički prvijenac Branimira Dropuljića “Kosine”, dobitnik nagrade Dragom Gervais za najbolju neobjavljenu knjigu 2019. te dvije zbirke nagrađene na Pjesničkim susretima u Drenovcima, “Maja & Vuneni” Tihomira Dunđerovića, nagrađena 2014., i “Precrtavanja” Jurice Vuce, nagrađena 2010. godine.

Objavljena je i zbirka “Od praznine” Anđelka Mrkonjića, u kojoj autor, kako se ističe u priopćenju, “traži sidrište duhovna zavičaja i tradicije koju potom resetira osobnom refleksijom”.

Novi naslovi dostupni su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), a objavljeni su zahvaljujući financijskoj podršci Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura nova.

 

https://www.nacional.hr/sedam-pjesnickih-zbirki-ovjencanih-brojnim-nagradama-besplatno-na-internetu/