01.03.2017. MojZagreb

Šest proznih i šest pjesničkih naslova nagrađivanih hrvatskih autorica i autora

U odnosu na 2015. godinu, kada je zabilježeno 114.260 korisnika koji su u 146.646 posjeta ukupno čitali i/ili preuzeli 182.443 knjige, to predstavlja porast broja korisnika od 19, te posjeta od 24 posto. Istovremeno, čitanost je porasla 23 posto.

Najčitaniji je prozni naslov roman „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića, a iza njega slijede Marinelina zbirka priča „Pušite li?“ te zbirka priča Olje Savičević Ivančević „Nasmijati psa“.

Najčitaniji pjesnički naslov je „Tri jeseni“ Ane Ahmatove, a iza njega slijede „Gledaj me u oči“ Marija Brkljačića i „Tour de force“ Krešimira Pintarića.

Najčitaniji publicistički naslov je „Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!“ Dražena Šimleše, a iza njega slijede „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog i „Rađanje nacije“ Darka Polšeka.

Najčitaniji esejistički naslovi su „Razumijevanje filma“ Hrvoja Turkovića i „Barikade“ Borisa Budena, dok su najčitaniji teorijski naslovi „Filmske vrste i rodovi“ Nikice Gilića i „Strukturalizam, semiotika, metafilmologija“ Hrvoja Turkovića.

Krajem 2016. dovršen je sustav za preuzimanje besplatnih elektroničkih knjiga u tri najpopularnija „offline“ formata (ePub, PDF i MOBI), tako da je korisnicima projekta omogućeno, osim online čitanja, i preuzimanje više od 160 naslova na vlastite uređaje, njihovo čitanje, ispis na kućnim pisačima, ali i slobodno dijeljene s drugima, budući da, za razliku od komercijalnih izdanja, nisu zaštićeni DRM-om (Digital Rights Management), čime korisnici projekta postaju ujedno i aktivni sudionici u promidžbi i popularizaciji suvremene hrvatske knjige i književnosti.

Da je stvaranje tog sustava bilo u najboljem interesu korisnika projekta svjedoči sljedeća činjenica: prošle godine preuzeto je više od 55.000 elektroničkih knjiga!

http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/projekt-bek-u-2017.-godini