07.01.2015. T-Portal

Što donose Besplatne elektroničke knjige ove godine

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je tijekom 2014. na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige 12 novih naslova, a isti broj naslova, podijeljenih u četiri bloka, planiraju objaviti i ove godine

Ženski pjesnički blok (Dorta Jagić: Kvadratura duge; Irena Matijašević: Južne životinje; Darija Žilić: Pleši, Modesty, pleši) bit će objavljen tijekom travnja. Muški pjesnički blok (Branko Maleš: Trickster; Marko Pogačar: Predmeti; Tvrtko Vuković: Golmanu, lovcu i šumaru) bit će objavljen tijekom lipnja. Ženski prozni blok (Marinela: Lift bez kabine; Marinela: Pušite li?; Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa) bit će objavljen tijekom rujna. Muški prozni blok (Zoran Lazić: Ljeto u gradu; Gordan Nuhanović: Posljednji dani panka; Krešimir Pintarić: Ljubav je sve) bit će objavljen tijekom studenog.

U prvoj polovici 2015. javnosti će biti predstavljen potpuno nov sustav i redizajnirane mrežne stranice prilagođene i pametnim telefonima. Novi sustav podržavat će distribuciju književnih djela u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima (stolna, prijenosna i tablet računala, čitači e-knjiga, pametni telefoni i televizori).

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta (elektronickeknjige.com) od objavljenih 167 dostupno 150 naslova. Tijekom 2014. mrežne stranice projekta zabilježile su 161.168 posjetitelja, odnosno 148.776 jedinstvenih posjetitelja koji su ukupno čitali 98.606 knjiga.

Od pokretanja projekta 2001. mrežnim stranicama pristupilo je gotovo milijun i 550 tisuća posjetitelja, što u prosjeku iznosi više od 100 tisuća godišnje. Besplatne elektroničke knjige čitane su 839.543 puta, što znači da je u prosjeku svaki naslov čitalo više od 5.000 posjetitelja. Najpopularniji naslov knjiga je Noama Chomskog Mediji, propaganda i sistem skupivši više od 81.000 dok je deset najčitanijih naslova skupilo 218.484 čitatelja.

http://www.tportal.hr/kultura/knjizevnost/364994/Sto-donose-Besplatne-elektronicke-knjige-ove-godine.html

 

BEK u 2014___tportal___01___rezana