22.01.2017. Slobodna Dalmacija

Sve je više čitača na internetu, a evo koja su djela najtraženija

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je prošle godine u okviru internetskoga projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) devet novih naslova, a pritom zabilježilo porast broja korisnika i čitanosti – u odnosu na 2015. godinu, broj korisnika povećao se za 19, a broj posjeta za 24 posto. Istodobno je i čitanost porasla 23 posto.

E-knjigama u Hrvatskoj popularnost raste: internetski projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije književnih djela ustanovljen 2001. godine, a proteklih 15 godina objavljeno je 188 naslova, od čega velika većina, čak 144, čine djela suvremenih hrvatskih autorica i autora.

Mrežne stranice projekta zabilježile su u 2016. godini gotovo 136 tisuća korisnika koji su preuzeli 224.827 knjiga ili po 1,6 naslova po korisniku. Nakon trinaest godina, koliko je Noam Chomski bio najčitaniji autor, lani je najčitaniji naslov bio roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića, a čitaniji od Chomskoga bio je i “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše.

Najčitaniji prozni naslov u 2016. bio je roman “Ljubav je sve” Krešimira Pintarića, koji je čitalo ili preuzelo više od 12 tisuća posjetitelja, a iza njega slijede Marinelina zbirka priča “Pušite li?” te zbirka priča Olje Savičević Ivančević “Nasmijati psa”.

Najčitaniji pjesnički naslov je “Tri jeseni“ Ane Ahmatove, a iza njega slijede “Gledaj me u oči” Marija Brkljačića i “Tour de force” Krešimira Pintarića. Najčitaniji publicistički naslov je “Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!” Dražena Šimleše koji je čitan 9483 puta, a iza njega slijede “Mediji, propaganda i sistem” Noama Chomskog i “Rađanje nacije” Darka Polšeka.

Najčitaniji esejistički naslovi su “Razumijevanje filma” Hrvoja Turkovića i “Barikade” Borisa Budena, dok su najčitaniji teorijski naslovi “Filmske vrste i rodovi” Nikice Gilića i “Strukturalizam, semiotika, metafilmologija” Hrvoja Turkovića.

http://www.slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/463726/sve-je-vise-citaca-na-internetu-a-evo-koja-su-djela-najtrazenija