10.09.2018. MojZagreb

Tri prozna naslova hrvatskih spisateljica besplatno dostupno na internetu

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri prozna naslova hrvatskih spisateljica: „Koliko sam puta okidala s boka“ Suzane Matić, „Tuđi život“ Marine Vujčić te „Iščekivanje“ Darije Žilić.

I ovi novi naslovi potvrda su dugogodišnje posvećenosti projekta BEK objavljivanju probranih djela suvremene hrvatske književne produkcije. U knjizi „Koliko sam puta okidala s boka“ Suzana Matić na sebi svojstven način ispisuje lirski i senzualan dnevnik nesvakidašnje doživljene svakodnevice u kojem granica između (auto)biografskog i fikcionalnog prestaje biti važna. Prvijenac Marine Vujčić, „Tuđi život“, roman je koji se čita lako i u kojem ne postoji niti jedan odlomak „praznog hoda“, a „scenaristička“ tematika odražava se i u brzom ritmu knjige koji podsjeća na TV serijale. Darija Žilić je za posebno elektroničko izdanje probrala svoje kratke prozne zapise i eseje iz više dosad tiskanih knjiga, stvorivši time kompaktnu zbirku analitičkih i impresionističkih uvida u raznovrsne momente iz vlastitog i tuđih života.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb

Suzana Matić rođena je 1970. u Mainzu (Njemačka). Odrasla i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Priče objavljivala u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomu slobode te Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno čitana u emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija. Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisu Relations i Underpass. Objavila: Samosanacije (proza, 2012; srpsko izdanje 2015), Koliko sam puta okidala s boka (proza, 2015), Drugojačija (poezija, 2016), Ne naginji se unutra (kratke priče, 2017).

Marina Vujčić rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala kroatistiku. Živi i radi u Zagrebu. Roman A onda je Božo krenuo ispočetka godine 2015. ušao je u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. Za dramu Umri ženski 2014. godine dobila je nagradu „Marin Držić“, a za dramu Podmornica istu nagradu 2017. godine. Roman Susjed osvojio je 2015. nagradu V.B.Z.-a i Tisak medije za najbolji neobjavljeni roman. Objavila: Tuđi život (roman, 2010), Umri ženski (drame, 2014), A onda je Božo krenuo ispočetka (roman, 2014), Mogla sam to biti ja (roman, 2015), Susjed (roman, 2015), Otpusno pismo (u suradnji s Ivicom Ivaniševićem, roman, 2016), Pitanje anatomije (roman, 2017).

Darija Žilić rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest i komparativna književnost). Piše poeziju, kritiku i esejistiku. Sudjelovala na književnim festivalima u Francuskoj, SAD-u, Bugarskoj, Turskoj, te u zemljama tzv. regije. Dobitnica novinarske stipendije NRW Kultursekretariata iz Wuppertala i jednomjesečne stipendije „Absolute modern“ u Skopju. Objavila: Grudi i jagode (pjesme, 2005, 2009); Pisati mlijekom: ogledi o poeziji suvremenih autorica (2008); Pleši, Modesty, pleši (poezija, 2010); Muza izvan geta : ogledi o suvremenoj književnosti (2010);  Paralelni vrtovi (intervjui s piscima, znanstvenicima i aktivistima iz Hrvatske i regije, 2011);  Nomadi i hibridi : ogledi o književnosti i filmu (2011); Tropizmi : tekstovi o knjigama poezije (2011); Omara (priče, 2012); Tropizmi 2 : kritike i eseji (2013); Klavžar : zapis o nestajanju i obnavljanju (priče, 2013), Tropizmi 3 : kritike i eseji (2017). Nagrade: Nagrada Julije Benešić za književnu kritiku (za knjigu Muza izvan geta, kao najbolje književno-kritičko ostvarenje u 2010. godini); Nagrada Kiklop za pjesničku zbirku godine 2011. za zbirku Pleši, Modesty, pleši.

Besplatne elektroničke knjige za gotovo 400 tisuća hrvatskih e-čitatelja

Prema podacima objavljenim u ovogodišnjem „Istraživanju tržišta knjiga u RH“ koje je provela agencija za ispitivanje tržišta GfK Hrvatska pročitane knjige najčešće su posuđene: 46 posto ispitanika izjavilo je da knjige posuđuje u knjižnici, a njih 30 posto od prijatelja. Budući da sustav zaštite komercijalnih e-knjiga (DRM – Digital Rights Management) onemogućuje njihovo posuđivanje, a sustav posudbe e-knjiga u javnim knjižnicama još uvijek ne postoji, internetski projekt BEK jedini je način na koji građani RH (ali i ne samo oni) mogu u digitalnom okruženju besplatno čitati suvremena hrvatska književna djela zaštićena autorskim pravima. Da interes za tu vrstu čitanja postoji opet potvrđuje navedeno istraživanje: 11 posto građana RH starijih od 15 godina čita isključivo besplatne e-knjige, dakle njih gotovo 400 tisuća. Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade.

 

http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/zenski-prozni-blok1

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića i web stranice sukladno našoj politici privatnosti.