10.04.2020. Glas Istre

U doba korone čitaju se e-knjige: U ožujku najposuđivaniji krimići, ljubići i ponešto filozofije

iBiblos je digitalna platforma za posudbu e-knjiga na hrvatskom jeziku koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova beletristike i publicistike na elektroničkim uređajima. Članovi knjižnice zahtjev za aktivaciju korisničkog računa podnose putem posebnog online obrasca na portalu www.ibiblos.com

Ovi dani samoizolacije i karantene idealna su prilika za čitanje, a knjige su putovnica za bijeg u neke druge svjetove. Knjige su u ovoj situaciji i sredstvo lakšeg podnošenja socijalne otuđenosti – upoznajemo i družimo se s nekim novim, fiktivnim i/ili stvarnim likovima. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula posudba knjiga je online pa donosimo deset najposuđivanijih naslova u ožujku na digitalnoj platformi za posudbu e-knjiga iBiblos.

Tu je djelo J. K. Rowling “Karijera zla” (Mozaik knjiga, 2016.). “Karijera zla” treći je roman o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, čovjeku teške i burne prošlosti koja ga još uvijek prati. Nakon što Robin Ellacott u tajanstvenom paketu naslovljenom na svoje ime pronađe odrezanu žensku nogu, sumnja pada na četvoricu okrutnih ljudi koje je Cormoran poslao u zatvor i svi mu život žele pretvoriti u pakao. Dok se policija usredotočuje na jednog sumnjivca, Robin i on istražuju živote ostale trojice, istodobno rješavajući misterij poslane ženske noge i tijela kojem pripada.

Poljubac za pamćenje

Potom je tu knjiga Terese Medeiros “Poljubac za pamćenje” (Mozaik knjiga, 2019.). Sterling Harlow, divlji i strastveni muškarac, vodi razvratan život uživajući u nasljedstvu preminulog strica pod čijom je strogom čizmom godinama živio i odrastao. Bijesan na vlastite roditelje, smatrajući ih krivcima zbog sudbine koja ga je zadesila, Sterling se vraća u svoj rodni kraj nakon što mu majka umire. Lauri Fairlegh, sluškinja Sterlingove majke, sanja veliku strastvenu ljubav i nada se da će joj sudbina poslati muškarca kakvog zamišlja kao svojega muža. Hoće li susret s privlačnim strancem u šumi biti odgovor na Laurine molitve?

Vrlo je čitano je i djelo Angele Marsons “Izopačene igre” (Mozaik knjiga, 2019.). Druga je to knjiga iz serije o detektivki Kim Stone. Niz nasumičnih ubojstava vodi Kim i njezin tim do psihijatrice Alex Thorne. Alex je sociopatkinja, u svom bolesnom istraživanju koristi se pacijentima kao pokusnim kunićima, ulazi u njihovu psihu i manipulirajući, navodi ih na ubojstva. Kad shvati da joj je Kim na tragu, ona postaje njezina sljedeća potencijalna žrtva. Kim mora zaustaviti Alex pod svaku cijenu, ali ne zna kako jer nema nikakvih konkretnih dokaza za ono što radi.

Iz izdavačke kuće Fraktura od prije dvije godine dolazi djelo Leïle Slimani “Uspavanka”. Mladi pariški bračni par Myriam i Paul odlučio je zaposliti dadilju koja bi brinula o njihovo dvoje djece nakon što se Myriam ipak odlučila posvetiti odvjetničkoj karijeri. Odabrali su pouzdanu, smirenu i učinkovitu Louise koja ubrzo postaje neophodan dodatak obitelji. No, Myriam i Paul ne znaju ništa o stvarnoj Louise i njezinom životu pa se tako velika prisnost nakon niza nesporazuma i manjih incidenata neminovno pretvori u tragediju. Roman je nagrađen Goncourovom nagradom 2016. godine.

Na listi najčitanijih je i knjiga Monice McCarty “Stijena” (Mozaik knjiga, 2019.). Još jedan roman iz serije “Čuvari visočja” autorice bestselera New York Timesa Monice McCarty vodi nas u 14. stoljeće, doba kada se Škotska pokušava oduprijeti pokušajima Engleske da je pokori. Thom je prvi put ugledao Elizabeth kada je imao devet godina, a ona šest.

Knjiga Angele Marsons naslovljena je “Nijemi vrisak” (Mozaik knjiga, 2018.). Prvi je to slučaj inspektorice Kim Stone. Ona je svojeglava i ne priznaje autoritete, ali svi znaju da obavi svoj posao i ne staje dok ne riješi slučaj. U njezinoj ekipa vlada dobra atmosfera usprkos sitnim zadirkivanjima. Zimi, 2004. godine, u blizini doma za nezbrinutu djecu oko svježeg humka na ledini stajalo je petero ljudi, svi su znali da je oduzet život nevinu djetetu, ali su se nadali da to nitko nikad neće saznati i da su njihove tajne pokopane. Deset godina poslije ubijena je bivša ravnateljica doma, a ubojstva se nastavljaju.

Nakon tegobnog djetinjstva po domovima, Julie napokon dolazi u divnu obitelj Mathison koja joj je omogućila da izraste u prekrasnu osobu. Zachary Benedict, pak, zahvaljujući svojoj okrutnoj baki koja ga je lišila obiteljskog bogatstva, završava na ulici s par dolara u džepu. Kratki je to sažetak djela Judith McNaught “Savršen” (Mozaik knjiga, 2019.).

Lisa Wingate “Dok još nismo bile vaše” (Mozaik knjiga, 2017.), govori o Queenie, koja je trebala roditi svoje peto dijete, no crnkinja koja ju je trebala poroditi shvatila je da nosi blizance i otjerala ih u bolnicu. Sljedeće jutro djecu je s broda policija odvela u dom za nezbrinute gospođice Tann. No, to mjesto bilo je sve samo ne dom!

Deborah Harkness autorica je djela “Knjiga života” (Fraktura, 2014.). Posljednji dio trilogije “All souls” odgonetnut će sve tajne stoljećima skrivane u Ashmoleu 782.

Štićena osoba

Popis najčitanijih djela zaokružuje knjiga Pavla Pavličića “Štićena osoba” (Mozaik knjiga, 2019.). Već u prvoj vožnji u svojem novom autu, koji je teška srca (a na nagovor obitelji i prijatelja) napokon kupio, urednik crne kronike Ivo Remetin gotovo izgubi glavu.

Podsjećamo, iBiblos je digitalna platforma za posudbu e-knjiga na hrvatskom jeziku koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova beletristike i publicistike na elektroničkim uređajima. Članovi knjižnice zahtjev za aktivaciju korisničkog računa podnose putem posebnog online obrasca na portalu www.ibiblos.com. Uslijed izvanrednih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, Gradska knjižnica i čitaonica Pula omogućuje aktivaciju korisničkog računa i posudbu e-knjiga putem iBiblosa, svim zainteresiranim građanima iz Istarske županije, uključujući i one koji još nisu uplatili članarinu ili obnovili članstvo. Građani Istarske županije koji nisu članovi Knjižnice ili nisu obnovili članstvo mogu koristiti posudbu e-knjiga do 31. svibnja 2020., a postupak aktivacije privremenog korisničkog iBiblos računa mogu pronaći na www.gkc-pula.hr u rubrici Novosti.

Besplatne e-knjige

Budući da su knjižnice već puna tri tjedna zatvorene, broj korisnika koji čitaju e-knjige je puno veći nego inače. Tako je i s projektom Besplatne elektroničke knjige, koji čitateljima online donosi probrane naslove suvremene hrvatske književne produkcije, a u ožujku je utrostručio broj korisnika u ožujku, a čitanost besplatnih naslova je udvostručena.

Kako je navedeno u priopćenju voditelja projekta, književnika Krešimira Pintarića “151.933 korisnika je tijekom ožujka online čitalo 20.097 besplatnih e-knjiga, a njih još 13.503 preuzelo ih je na svoje uređaje, što ukupno iznosi 33.600 besplatnih e-knjiga”.

– U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom, kad je 51.143 korisnika online čitalo 9.002 besplatne e-knjige te njih još 6.876 preuzelo na svoje uređaje, što znači da je ukupno bilo čitano 15.878 e-knjiga, broj korisnika je utrostručen, a čitanost udvostručena, dodao je.

Najčitaniji pjesnički naslov u ožujku bio je “Tri jeseni”, izbor iz poezije Ane Ahmatove u prijevodu Fikreta Cacana s 550 čitatelja, a najčitaniji prozni naslov roman “U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo” Krešimira Pintarića s 1.164 čitatelja.

U cijeloj je Hrvatskoj u porastu broj korisnika e-knjiga iz knjižnica.

 

https://www.glasistre.hr/knjizevnost/u-doba-korone-citaju-se-e-knjige-u-ozujku-naposudivaniji-krimici-ljubici-i-ponesto-filozofije-635245