12.04.2016. Bug Online

Više od 90.000 čitatelja besplatnog Chomskog

U prvom kvartalu ove godine stranice Besplatne elektroničke knjige zabilježile su 49.604 posjete i 88.470 čitanja e-knjiga. Najčitanije su knjige Dražena Šimleše, Krešimira Pintarića i Noama Chomskog

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je prije gotovo 13 godina (točnije 16. lipnja 2003. godine) na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] u suradnji s projektom Što čitaš?, knjigu “Mediji, propaganda i sistem” Noama Chomskog. U tih 13 godina knjiga Noama Chomskog bila je uvjerljivo najčitaniji naslov objavljen u okviru projekta, a do početka travnja 2016. knjigu je čitalo ili preuzelo više od 90.000 posjetitelja. Istodobno je taj naslov objavljen i kao tiskana knjiga, te je u ovih 13 godina, bez obzira na dostupnost besplatne elektroničke inačice, rasprodano i prvo i drugo izdanje, a ljubiteljima papirnatih knjiga dostupna je u svom trećem izdanju.

Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. On se već četrdesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od 80-ih do današnjih dana. U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najučinkovitije može kontrolirati kontroliranjem misli. Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.

“U zadnjih deset godina svaku godinu ili dvije smišljeno je nekakvo grozno čudovište od kojega se moramo braniti. Rusi su uvijek bili na raspolaganju. Ali oni kao neprijatelji gube svoju privlačnost i sve ih je teže gledati kao neprijatelje i zato moramo izmisliti nove. Svijet će pokoriti međunarodni teroristi, preprodavači droge, zaluđeni Arapi i Saddam Hussein, novi Hitler. Neprijatelji se moraju neprestano pojavljivati jedan za drugim.”

Amerikanci su u međuvremenu okupirali Afganistan. I zatim Irak. Tko je sljedeći? Sirija ili Sjeverna Koreja ili Iran ili netko četvrti, netko tko “pomaže teroriste” ili predstavlja “nuklearnu prijetnju”. Tko nije uz Sjedinjene Države – on je, očigledno, vrlo dragocjen “neprijatelj”. Sjedinjene Države ne smiju ostati bez neprijatelja! Ako želite znati što se doista događa u svijetu, svakako pročitajte “Mediji, propaganda i sistem” Noama Chomskog, temeljni vodič za razumijevanje medija i vanjske politike SAD-a.

Noam Chomsky najpoznatiji je suvremeni lingvist i najpoznatije ime suvremenog anarhizma. U svojim lingvističkim djelima, Chomsky tvrdi da je učenje jezika dio prirodne ili prirođene strukture ljudskog mozga. Kao anarhist i socijalist koji zagovara ljudska prava, Chomsky se po prvi put istaknuo na području politike kad se suprotstavio američkoj invaziji na Vijetnam. Budući da otvoreno govori protiv bilo kakve zloupotrebe moći, Chomsky je posebno pronicav kritičar američke vanjske politike. Chomskyjeva analiza medija pokazuje da su mainstream mediji skloni popuštati ideološkim ciljevima i imperativima američke vlade i poslovne elite. Profesor je pri Massachusetts Institute of Technology, a The New York Times ga je proglasio  “vjerojatno najutjecajnijim intelektualcem našeg doba”.

Projekt BEK nekomercijalni je sustav distribucije elektroničkih knjiga. Javnosti je predstavljen 26. svibnja 2001. na osječkom FAK-u. Otad je objavljeno 179 naslova u tri biblioteke: 1. u okviru biblioteke „Online“ objavljuju se naslovi uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih suvremenih hrvatskih autorica i autora (naglasak je na nekomercijalnim naslovima); 2. u okviru biblioteke „Mali rakun“ objavljuju se naslovi mladih i neafirmiranih autorica i autora (naglasak je na prvijencima te drugim teško dostupnim ili nekomercijalnim naslovima); 3. u okviru biblioteke „elektroDAF“ objavljuju se klasici anarhističke misli, kako oni s književnim predznakom (Henry David Thoreau, Emma Goldman, William Morris), tako i oni s teorijskim (biblioteka je pokrenuta 2007. u suradnji sa zagrebačkim DAF-om).

Osim Chomskyjeve knjige, deset najčitanijih naslova u prvom kvartalu 2016. godine obuhvaća i pjesničke knjige Ane Ahmatove, kao i prozu Dorte Jagić i Krešimira Pintarića te knjige Borisa Budena, Nikice Gilića i Hrvoja Turkovića. Najčitaniji naslov je svojevrstan uvod u globalizaciju i antiglobalizacijski pokret Dražena Šimleše.

U prvom je kvartalu 2016. godine 37.823 jedinstvenih posjetitelja mrežnih stranica projekta u 49.604 posjete otvorilo ukupno 224.927 stranica i čitalo i/ili preuzelo 88.470 besplatnih elektroničkih knjiga. U odnosu na prvi kvartal 2015. godine, kada je 26.976 jedinstvenih posjetitelja u 30.581 posjeti otvorilo ukupno 71.332 stranice i čitalo 29.103 e-knjige, to predstavlja porast broja posjetitelja od 40%, porast posjećenosti od 62%, porast broja otvorenih stranica od 215% te porast čitanosti od upečatljivih 204%.

Tijekom svibnja bit će objavljen ovogodišnji “ženski poetski blok”: “Svijet bez predmeta” Gordane Benić, “Tamagochi mi je umro na rukama” Dorte Jagić i “Zeleni prah” Andriane Škunce. Sve tri autorice su “Goranovke”: Gordana Benić i Andriana Škunca dobitnice su Goranova vijenca, nagrade za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti, a Dorta Jagić Gorana za mlade pjesnike.

http://www.bug.hr/vijesti/vise-90000-citatelja-besplatnog-chomskog/152116.aspx

90000 čitatelja chomskog___bug 01