14.02.2023. Centar kulture

Više od dva milijuna čitanja besplatnih e-knjiga

Dok je početkom kolovoza prošle godine broj preuzetih e-knjiga premašio brojku od pola milijuna, krajem siječnja 2023. godine broj online čitanja premašio je brojku od dva milijuna

Korisnicima projekta BEK trebalo je više od 14 godina da dosegnu brojku od milijun online čitanja, što je ujedno bio i jedini način čitanja, budući da je mogućnost preuzimanja objavljenih besplatnih e-knjiga ponuđena tek početkom 2016. godine. Iako je time online čitanje dobilo ozbiljnu konkurenciju (samo u prvoj godini korištenja nove usluge korisnici su na svoje uređaje preuzeli više od 44 tisuće e-knjiga), za mnoge korisnike online čitanje je i dalje ostala privlačna opcija te se broj takvih čitanja zadržao na razinama od više od 100 tisuća godišnje. Uz iznimnu pandemijsku 2021. kad je zabilježeno više od 175 tisuća online čitanja, korisnicima projekta BEK bilo je dovoljno upola kraće vremensko razdoblje (drugih sedam godina u odnosu na prvih 14) da ostvare i drugi milijun online čitanja besplatnih e-knjiga.

Deset najčitanijih domaćih i stranih naslova beletristike, publicistike i teorije zabilježilo je impresivnih 448.076 online čitanja, a svi su objavljeni prije 2016. godine. Tako je na prvom mjestu svojevrsni uvod u kritiku medija – „Mediji, propaganda i sistem“ Noama Chomskog objavljen u suradnji sa „Što čitaš“ (109.612). Na drugom je mjestu „aktivistički priručnik“ „Četvrti svjetski rat / Drugačiji svijet je moguć“ Dražena Šimleše (59.187), a na trećem je mjestu domaći filmološki klasik – zbirka eseja „Razumijevanje filma“ Hrvoja Turkovića (44.277). Na četvrtom je mjestu najčitanija domaća zbirka pjesama – „Tour de force“ Krešimira Pintarića (44.254), dok je na petom zbirka eseja, zapisa i refleksija koja se može čitati i kao intelektualni dnevnik – „Zapisi iz treće kulture“ Darka Polšeka (39.482). Na šestom je mjestu još jedan domaći filmološki klasik – „Filmske vrste i rodovi“ Nikice Gilića (39.068), a na sedmom je najčitaniji prijevodni pjesnički naslov – „Tri jeseni“ Ane Ahmatove (30.533), izbor iz opusa slavne pjesnikinje koji je sastavio i preveo Fikret Cacan. Na osmom je mjestu zbirka eseja „Barikade“ Borisa Budena (29.776), a na devetom je najčitaniji romaneskni naslov – „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića (28.514). Na desetom je mjestu uknjiženo izdanje istoimene emisije Trećeg programa HR-a – „Rađanje nacije“ Darka Polšeka (23.375). Ukupno 54 naslova, ili gotovo svaki šesti objavljeni, zabilježilo je više od deset tisuća online čitanja.

Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb, a do kraja tekuće godine bit će objavljeno još 30 novih besplatnih izdanja.