30.08.2020. Global

Wellsovi znanstveno-fantastični klasici dostupni na hrvatskom jeziku

Jedan roman popularan je zbog sadržaja, a drugi zbog moralnih dilema

Dva klasika Herberta Georgea Wellsa, “Nevidljivi čovjek” i “Otok doktora Moreaua”, sada je moguće pročitati i u sklopu projekta Besplatne elektronične knjige (BEK). U impressumu obje knjige prijevod s engleskog potpisuje Kristina Vlašić.

Najpoznatija djela iz opusa H.G. Wellsa pripadaju znanstvenoj fantastici, što je slučaj i s ova dva romana. “Nevidljivi čovjek” govori o mladom znanstveniku Griffinu, kojemu padne na pamet ideja da svoj problem siromaštva riješi tako što bi postao nevidljiv. Nakon što je to uspio napraviti, njegovi problemi zapravo tek započinju jer više nema mogućnost vratiti svoje tijelo na staro, što mu je stvorilo mnoštvo nezamislivih situacija. Na stranicama BEK-a stoji da je roman u Engleskoj od početka bio izrazito popularan, a po njemu je snimljeno i nekoliko filmskih adaptacija.

“Otok doktora Moreaua” još je jedan popularan roman u kojem radnju pokreće doktor Moreau, koji na pustom otoku kirurškim zahvatima pretvara životinje u niskointeligentne inačice ljudskih bića. BEK piše da je ovo djelo potaklo brojne rasprave i kritike zbog znanstvenih teorija i moralnih načela koja su prisutna u njemu. Roman ima važno mjesto u modernoj literaturi, što pokazuju i reference u nekim serijama poput Simpsona, ili filmovi koji su snimljeni kao adaptacija romana.